toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Osnove organske proizvodnje

Osnove organske proizvodnje

Osnove organske proizvodnje

Organska hrana nije nova ideja. Ono što je novo je svest modernog čoveka da je organska ishrana dobar zaokret za njegovu dobrobit, pa organsko voće i povrće osvaja supermakete, pijace i restorane.

Organska hrana nije nova ideja. Nekada je sve bilo organsko! Pre Drugog svetskog naše prebake i pradeke kosile su poljane i obrađivali oranice bez teških mašina i opasnih hemikalija. Motika, ašov, ralo i volovi su bili njihova jedina pomoć. Svaka biljka je ručno posađena, okopana, zalivana i ubrana.

Ono što je novo je svest modernog čoveka da je organska ishrana dobar zaokret za njegovu dobrobit, pa organsko voće i povrće osvaja supermakete, pijace i restorane. Organski proizvodi su sve traženija roba u svetu. U velikim svetskim gradovima otvaraju se i usko specijalizovane pijace sa organskim povrćem i voćem, a organska ishrana je nova moda.

ŠTA JE UOPŠTE ORGANSKA HRANA?

Organska hrana je proizvedena bez upotrebe pesticide i drugih hemikalija. Najčešće se pod organskom hranom misli na voće i povrće, ali izraz organski može da se iskoristi i za hranu životinjskog porekla koja je ispoštovala sva pravila organskog gajenja.

Da bi nešto bilo deklarisano kao organsko mora da poštuje sledeće procedure:

1. Zabrana primene hemijskih sredstava, pesticida, herbicida i sličnog

2. Njiva na kojoj se uzgajaju biljke mora biti zaštićena od upotrebe hemijskih sredstava bar 3 godine pre sađenja biljaka

3. Zabranjen je genetski inženjering

4. Štetočine se ne smeju ubijati pesticidima već isključivo prirodnim zamkama i mamcima

5. U organskoj proizvodnji koriste se ručni alati

6. Svaki prodavac organske hrane mora imati sertifikat koji služi kao potvrda da je ispoštovao sve predhodne procedure.

Brokoli i grašak su samo neki od proizvoda organske ishrane

PRIRODNO NIKADA NIJE SAVRŠENO

Još jedan trik koji vam može pomoći u procenjivaju da li je nešto organsko ili nije je da jednostavno pogledate namirnicu. Organska jabuka je manja od neorganske, sa kvrgama i pečatima, a često ume da ugosti i po nekog crva. Ali je daleko ukusnija. Prirodno nikada nije savršeno!

ORGANSKO JE TREND

Ako vam nisu bile dovoljne činjenice koje smo naveli u tekstu, ostaje jednostavan ali efektan razlog – organska hrana je IN. U Nemačkoj se otišlo toliko daleko da se gaji organski pamuk koji se koristi za izradu donjeg veša, tako da na deklaraciji uredno piše da je stvar proizvedena od organskog pamuka. Mi bismo ipak ostali na nivou organske ishrane i počastili se tanjirom ukusnog organskog graška ili brokolija :) Prijatno.

 

Vezani članci

Frikom.rs