toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Pita od bundeve

Priprema:

Dublju posudu dobro zagrejte i dodajte ulje i maslac - da se rastopi.

U to dodajte zaleđenu Frikom rendanu bundevu, smeđi šećer, rendanu koru od pomorandže, mešavinu
začina za pite i vanilu. Dinstajte 5-10 minuta.

Uključite rernu na 250 stepeni, da se dobro zagreje. Pleh u kome ćete peći pitu, obložite papirom za
pečenje.

Prvu koru za pite premažite četkicom sa malo ulja. Preko nje stavite drugu koru, pa i nju premažite sa malo ulja. Preko druge stavite treću koru, koju ćete takođe premazati uljem. Na četvrtu koru stavite 1/2 fila.

Fil u jednom redu stavite na 5-10 cm od ivice kore. Kore urolajte oko fila.

Pitu stavite u pleh.

Ponovite postupak sa ostatkom kora i drugom polovinom fila od bundeve.

Rernu smanjite na 200 stepeni i pecite pitu 15-20 minuta.

Kada gornja kora pite "porumeni", pita je gotova. Izvadite je iz rerne i ostavite da se hladi.

Dublju posudu zagrejte, dodajte med, sok od pomorandže i cimet. Preliv kuvajte 10-15 minuta, uz povremeno mešanje.

Isecite pitu.

Da bi pita lepo upila preliv, potrebno je da hladnu pitu prelijete vrelim prelivom, ili vrelu pitu hladnim prelivom.

Prijatno!

Napomene:

Da biste lakše isekli pitu, pre pečenja je zasecite nožem na mestima gde ćete je kasnije iseći kada se ispeče. Smeđi šećer je manje slađi od belog, ali piti uz kiselkasti ukus kore od pomorandže daje blagi ukus karamela. Ako niste ljubitelj smeđeg šećera, možete ga zameniti belim. Umesto preliva, pitu pospite prah šećerom.

Težina pripreme:

Jednostavna

Vreme pripreme:

35 minuta

Sastojci recepta

4 - 5 osoba
300 grama kora za pitu
450 grama Frikom rendane bundeve
1 ceđena pomorandža
od 1 pomorandže rendana kora
100 grama smeđeg šećera
20 grama maslaca
malo ulja
1/2 kašičice cimeta
po ukusu mešavina začina za pite (cimet, muskatno orašče, karanfilić, đumbir u prahu)
po ukusu vanila
4 kašike meda
Frikom.rs