toggle menu Frikom
Toggle search

Recepti

Kratko - slano - slatko

Pužići sa malinama

Priprema:

  1. Umutite kiselu pavlaku, žuti šećer i maslac/margarin. Žuti šećer ima ukus karamela i zbog toga poslasticama daje poseban ukus, ali ga vi možete zameniti i belim šećerom. Maslac/margarin ostavite na toplom, lakše se muti kada je mekan. Ukoliko ste zaboravili da ga izvadite iz frižidera, isecite ga na kockice.
  2. Smrznute Frikom maline sipajte u činiju i pomešajte ih sa gustinom. Gustin će tokom pečenja upiti sok i neće dozvoliti da testo bude gnjecavo. 
  3. Prethodno odleđeno Frikom Testo za sve oklagijom razviti na površini koju ste prethodno posuli brašnom. Nemojte ga previše tanko razviti, da bi moglo tokom pečenja da se "razlista".
  4. Testo premažite slojem fila od šećera, maslaca i pavlake, pa onda pospite zaleđenim malinama. Urolajte ga i zavijte ga u "streč" foliju ili pek papir. Ostavite ga u zamzivaču na 30 minuta. Ovako zaleđeno testo se mnogo lakše seče.
  5. Izvadite rolat iz zamrzivača, skinite foliju/pek papir i isecite ga na šnite debljine oko 3 cm.
  6. Ređajte pužiće u pleh koji je obložen pek papirom, tako da širom stranom budu položeni na papir. Ostavite mesta između pužića, tokom pečenja će da narastu.
  7. Rernu prethodno zagrejte na 220 stepeni, pa je smanjite na 200 stepeni kad ubacite pužiće od malina da se peku. Pecite ih 15-20 minuta, odnosno kad testo postane zlatno braon boje.
  8. Dok se pužići od malina peku, umutite šećer u prahu sa mileramom i dodajte ekstrakt od vanile. Umesto milerama, možete koristiti kiselu pavlaku, slatku pavlaku, grčki jogurt, maskarpone, ili neki drugi neutralan sir.
  9. Pužiće izvadite iz rerne, a rernu isključite. Premažite ih filom od šećera u prahu, milerama i vanile. Potom ih vratite u toplu isključenu rernu na još 5-7 minuta.
  10. Servirajte tople ili hladne.
  11. Uživajte!

Težina pripreme:

Srednja

Vreme pripreme:

40 minuta

Sastojci recepta

za 4 osobe
1 pakovanje Frikom Testo za sve
200 ml kisele pavlake
100 g žutog sitnog šećera
200 g maslaca/margarina
1 pakovanje Frikom malina
1 kašika gustina
150 g šećera u prahu
200 ml milerama
2 kašičice ekstrakta vanile
malo brašna za posipanje
Frikom.rs