toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Užina

FRIKOM HRONO Minut: Božićna torta sa limunom i lavandom

Priprema:

U dve posude sipati po 10g želatina i svaki preliti sa po 5 kašika vode. Ostaviti da nabubre.

Zamesiti testo od: 100g mlevenog badema, 150g brašna od ječma, 150g maslaca, 80g kokosovog šećera i rendane kore limuna.

Okrugao dublji pleh prečnika 24 cm, obložite papirom za pečenje. Sipajte testo i lagano prstima rasporedite ga po dnu pleha. Pecite ga, u prethodno zagrejanoj rerni, 15 minuta na 180 stepeni.

Skuvati kokosovo mleko sa 20g kokosovog šećera (ne sme da vri).

Umutiti 4 žumanca sa 20g kokosovog šećera. Toplo kokosovo mleko dodavati, malo po malo, u umućena žumanca uz stalno mešanje. Krem vratiti na vatru i dodati želatin. Kuvati par minuta da se želatin otopi.

U dublju činiju umutiti maskarpone sir sa 30g limunovog soka i malo rendane korice limuna.

Umućenom siru dodati krem od žumanca i lagano sve izmešati. Kašiku po kašiku dodati i umućenu slatku pavlaku.

Pečenu ohlađenu koricu za tortu ostavite u plehu. Preko nje prelite krem i ostavite (1-2h) na hladnom mestu da se stegne.

Skuvajte (ne sme da vri):  80g limunovog soka, 30g kokosov šećer i želatin. Prelite preko torte i pospite suvim cvetovima lavande.

Tortu stavite u frižider (45 -60 min) da se preliv stegne.

Prijatno!

Napomene:

Dozvoljeno: van restrikcija

Težina pripreme:

Srednja

Sastojci recepta

Za 8 osoba
100 g mlevenog badema
150g brašna od ječma
150g maslaca
80g kokosovog šećera
40g kokosovog šećera
30g kokosovog šećera
1 rendana kora od limuna
100 ml kokosovog mleka
4 žumanca
10 + 10g želatina
200g maskarpone sira
30 + 80 ml limunovog soka
250 ml umućene pavlake
malo suvih cvetova lavande za posipanje
Frikom.rs