toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Doručak

FRIKOM HRONO Minut: Hrono raviole punjene artičokama

Priprema:

Testo: Brašno od lana preliti sa vrućom vodom, promešati i ostaviti 20 minuta da nabubri i postane "gelasto".

U činiju pomešati 200g brašna od leblebija, brašno od lana, 2 kašike maslinovog ulja i 100ml tople vode. Umestite testo. Ovo bezglutensko testo možete ostaviti 30 minuta da se odmori.

Na malo maslinovog ulja ispržite sitno iseckani praziluk, bukovače i artičoke uz stalno mešanje. Pred kraj prženja dodajte beli luk u granulam i mešavinu začina.

Radnu površinu pospite brašnom od leblebija ( ili između dva papira za pečenje) i oklagijom razvucite  testo. Okruglom čašom vadite ravilole. Na jedan krug stavite fil, preklopite drugim krugom i spojite ivice prstima.

Raviole kuvajte 15 minuta na pari. Nemojte ih stavljati u vodu da se kuvaju, da se ne bi raspale. Ako nemate posudu za kuvanje na pari, uradite sledeće: U dublju posudu sipajte vodu da proključa. Raviole u jednom redu, poređajte na cediljku ili sito. Cediljku stavite u posudu sa ključalom vodom, pri tome vodeći računa da bude iznad vode. Pokrite poklopcem ili aluminijumskom folijom.

Sos: U dublji tiganj sipajte malo maslinovog ulja, dodajte izrendanu koricu limuna, beli luk u granulama i italijansku mešavinu začina. Uz stalno mešanje (1-2 minuta) ove začine pržite, da puste aromu. Dodajte sitno iseckan praziluk, belu šparglu,  bademov puter i 50ml tople vode. Dodajte umeboši sirće i promešajte. Pred kraj dodajte mešavinu začina i pastu od zelenih maslina.

Sos sklonite sa vatre i u njega preručite raviole. Ostavite par minuta da se sjedine ukusi.

Služiti toplo

Prijatno!

Napomene:

Dozvoljeno: u restrikciji/van restrikcije #posno

Težina pripreme:

Teška

Vreme pripreme:

80 minuta

Sastojci recepta

Za 4 osobe
20g brašna od lana
100 ml vruće vode
100 ml tople vode
200 gr brašna od leblebija
2 kašike maslinovog ulja
2 praziluka
malo belog luka u granulama
180 gr artičoke
200 g bukovače
1 rendana kora limuna
270gr bele špargle
2-3 kašičice bademovog putera
2 kašike umeboši sirćeta
2-3 kašičice paste od zelenih maslina
malo italijanskog začina ( ruzmarina, žalfije, timijana, bosiljka, lolbera i majorana)
malo mešavine začina (himalajska so, kumin, kim, korijander, biber, kurkuma, sušene bukovače i đumbir)
Frikom.rs