toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Ručak, post, vegan

FRIKOM HRONO Minut: Ratatui (ratatouille) na štapiću

Priprema:

  1. Tikvice i plavi patlidžan iseckati na kolutove (ili sitnije, ako su veći), posoliti i ostaviti 5-10 minuta da puste vodu. Čeri paradajz iseći na pola.
  2. U dubljem tiganju na malo maslinovog ulja propržititi sitno iseckan crni luk i sitno iseckana 4 čena belog luka.
  3. Kad luk omekša, dodati na kockice isečenu papriku i pržiti još 5-6 minuta.
  4. Posoliti i pobiberiti, pa dodati 400ml sosa od paradajza i sveži bosiljak (ako nemate sveži, može i sušeni).
  5. Sve krčkati još par minuta, pa skloniti sa vatre.
  6. U vatrostalnu posudu preliti sos.
  7. Na štapiće naizmenično ređati patlidžan, tikvicu, polovinu čeri paradajza i bukovaču.
  8. Ražnjiće staviti u vatrostalnu posudu preko sosa.
  9. Napraviti preliv: pomešati 4 kašike maslinovog ulja, himalajsku so, beli luk u prahu, majčinu dušicu, bosiljak i sitno iseckani sveži peršun.
  10. Preliv premazati preko povrća naređanog na štapiće.
  11. Vatrostalnu posudu poklopiti (ili ako nemate poklopac, prekriti aluminijumskom folijom) i peći na 220 stepeni 45 minuta.
  12. Servirati toplo.
  13. Prijatno!

Napomene:

Dozvoljeno: u restrikciji/van restrikcije. Drvene štapiće 15 minuta držati u toploj vodi. To će sprečiti da štapići sagore na visokoj temperaturi u rerni. Jelo mogu da spremaju oni koji poste ili oni koji su na Hrono ishrani a poštuju i pravila vegetarijanske ishrane. Idealno je i za one koji žele da se "malo odmore" od mesa. Zbog toga su kao protein dodate bukovače (pečurke). Bukovače možete zameniti i bilo kojim drugim pečurkama. Ovo jelo može da bude kao prilog uz meso. U tom slučaju pečurke izbacite iz recepta, a umesto njih možete staviti crni luk, papriku, brokoli, šparglu ili karfiol.

Težina pripreme:

Teška

Vreme pripreme:

75 minuta

Sastojci recepta

Porcija za 2-3 osobe
1-2 tikvice
2 plava patlidžana
nekoliko čeri paradajza
400g bukovače
malo himalajske soli
malo bibera
malo maslinovog ulja (ili bilo koje dozvoljeno ulje u Hrono ishrani)
1 veća zelena paprika
1 srednja glavica crnog luka
4 čena belog luka
400 ml paradajz sosa
beli luk u granulama ili 1-2 čena svežeg belog luka
malo bosiljka (sveži ili suvi)
malo peršuna (sveži ili suvi)
malo majčine dušice
1 pakovanje štapića za ražnjiće
Frikom.rs