Ručak, post, vegan
FRIKOM HRONO Minut: Ratatui (ratatouille) na štapiću
Priprema:
- Tikvice i plavi patlidžan iseckati na kolutove (ili sitnije, ako su veći), posoliti i ostaviti 5-10 minuta da puste vodu. Čeri paradajz iseći na pola.
- U dubljem tiganju na malo maslinovog ulja propržititi sitno iseckan crni luk i sitno iseckana 4 čena belog luka.
- Kad luk omekša, dodati na kockice isečenu papriku i pržiti još 5-6 minuta.
- Posoliti i pobiberiti, pa dodati 400ml sosa od paradajza i sveži bosiljak (ako nemate sveži, može i sušeni).
- Sve krčkati još par minuta, pa skloniti sa vatre.
- U vatrostalnu posudu preliti sos.
- Na štapiće naizmenično ređati patlidžan, tikvicu, polovinu čeri paradajza i bukovaču.
- Ražnjiće staviti u vatrostalnu posudu preko sosa.
- Napraviti preliv: pomešati 4 kašike maslinovog ulja, himalajsku so, beli luk u prahu, majčinu dušicu, bosiljak i sitno iseckani sveži peršun.
- Preliv premazati preko povrća naređanog na štapiće.
- Vatrostalnu posudu poklopiti (ili ako nemate poklopac, prekriti aluminijumskom folijom) i peći na 220 stepeni 45 minuta.
- Servirati toplo.
- Prijatno!
Napomene:
Dozvoljeno: u restrikciji/van restrikcije. Drvene štapiće 15 minuta držati u toploj vodi. To će sprečiti da štapići sagore na visokoj temperaturi u rerni. Jelo mogu da spremaju oni koji poste ili oni koji su na Hrono ishrani a poštuju i pravila vegetarijanske ishrane. Idealno je i za one koji žele da se "malo odmore" od mesa. Zbog toga su kao protein dodate bukovače (pečurke). Bukovače možete zameniti i bilo kojim drugim pečurkama. Ovo jelo može da bude kao prilog uz meso. U tom slučaju pečurke izbacite iz recepta, a umesto njih možete staviti crni luk, papriku, brokoli, šparglu ili karfiol.
Težina pripreme:
Teška
Vreme pripreme:
75 minuta
Sastojci recepta
1-2 | tikvice |
2 | plava patlidžana |
nekoliko | čeri paradajza |
400g | bukovače |
malo | himalajske soli |
malo | bibera |
malo | maslinovog ulja (ili bilo koje dozvoljeno ulje u Hrono ishrani) |
1 veća | zelena paprika |
1 srednja glavica | crnog luka |
4 čena | belog luka |
400 ml | paradajz sosa |
beli luk u granulama | ili 1-2 čena svežeg belog luka |
malo | bosiljka (sveži ili suvi) |
malo | peršuna (sveži ili suvi) |
malo | majčine dušice |
1 pakovanje | štapića za ražnjiće |