toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Ručak

FRIKOM HRONO Minut: Rižoto sa šafranom i lososom

Priprema:

1. U tiganju ili na roštilju ispržite losos. Sa obe strana tokom prženja ga posolite, pobiberite i pospite rendanom korom limuna. Filete pritiskati špatulom da bi što bolje upili aromu limuna, bibera i soli. Ne morate ih dugo pržiti (oko 8 minuta) zato što ćete ih kasnije dodatno zapeći u rerni.

2. Frikom karfiol iseckajte u blenderu ili ga narendajte da bude veličine pirinča. 

3. Prstohvat šafrana prelijte toplom vodom i ostavite 10 minuta da pusti boju i aromu.

4. Na malo maslinovog ulja ispržite 2 čena belog luka, 4-5 struka mladog luka. Kad je luk smekšao dodajte "pirinač" od karfiola i  mešajte da se ne bi zalepio za dno posude. Dodajte šafran (zajedno sa vodom kojom je bio preliven) i bujon od pečuraka. Rižoto krčkajte sve dok voda ne ispari.

5. Podmažite vatrostalnu posudu, dodajte rižoto od karfiola i preko stavite filete lososa. Pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.

6. Dok se rižoto peče, pripremite slatko-kiselkasto-ljuti preliv za ribu. Ovaj preliv za ribu se odlično slaže sa slatkastim ukusom karfiola.

7. U dve kašike dijon senfa dodajte: iseckan beli luk (1 čen), malo izrendanog svežeg đumbira, malo kajanskog bibera (papričice), rendana kora limuna, rendani mladi luk (samo beli deo) himalajska so, mleveno seme korijandera, sok od limuna i maslinovo ulje. Izmešajte sve.

8. Rižoto i filete lososa servirajte toplo.

9. Filete prelijte sosom.

10. Prijatno!

Napomene:

Dozvoljeno: u restrikciji/van restrikcije, post/vegan

Težina pripreme:

Teška

Vreme pripreme:

50 minuta

Sastojci recepta

Za dve osobe
malo maslinovog ulja
1 pakovanje Frikom losos fileta
malo himalajske soli
malo bibera
1 rendana kora limuna
500 gr Frikom karfiola
2+1 čena belog luka
4-5 struka mladog luka + 1 za preliv
malo šafrana (prstohvat preliven sa malo tople vode da pusti boju)
100 ml bujona od pečuraka
2 kašičice dijon senfa
malo đumbira
malo kajanskog bibera (papričica)
malo semena korijandera
malo limunovog soka
Frikom.rs