toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Potaž od bundeve

Priprema:

Lonac u kome ćete kuvati potaž dobro zagrejati. Dodati ulje i maslac.

Kad se maslac rastopi (vodite računa da ne sagori) dodati praziluk i mladi crni luk.

Luk pržiti 3-4 minuta, uz stalno mešanje.

Dodati rendanu šargarepu i nastaviti sa prženjem još 3-4 minuta.

Kada je i šargarepa omekšala, dodati Frikom rendanu bundevu i mešavinu začina. Bundevu ne morate prethodno da odledite, već je tako zaleđenu ubacite u lonac. Dinstajte sve još 3-4 minuta.

Povrće prelijte sa 500ml bujona. Potaž kuvajte 5-10 minuta.

Kada je gotov potaž, izblendujte ga štapnim mikserom, ili u blenderu.

Dobro zagrejte tiganj i na njemu (1-2 minuta) pecite sirove semenke susama, suncokreta i golice (bundeve). Vodite računa da ih ne prepečete. Semenke prebacite u tanjir da se hlade.

U istom tiganju ispžite pančetu, sa obe strane.

Sveži sremuš isecite na trakice.

U dubok tanjir sipajte potaž od bundeve, dodajte pavlaku za kuvanje, pospite mešavinom začina i semenkama. Dodajte seckani sremuš i pančetu.

Servirajte toplo.

Prijatno!

Pogledajte i naš kratki video:

Napomene:

Za bujon možete iskoristiti gotovu "kocku" od povrća koju ste dodali u proključalu vodu, ili skuvajte povrće (luk, šargarepa, celer, paškanat...). Procedite bujon i u njega dodajte začine i so. Bujon možete sipati u plastične flaše i zalediti. Po potrebi ga koristiti za potaže, supe, čorbe, dinstanje... Potaž nije dodatno posoljen, zato što je so dodata u mešavinu začina i u bujon. Ukoliko vam to nije dovoljno, posolite potaž. Umesto ove mešavine začina, možete napraviti svoju kombinaciju. Oni koji poste i vegetarijance: iz recepta izbacite maslac i pančetu, a umesto pavlake za kuvanje u potaž dodajte mleko od kokosa, badema ili soje.

Težina pripreme:

Jednostavna

Vreme pripreme:

25 minuta

Sastojci recepta

2-3 osobe
3-4 struka mladog crnog luka (isečenog na kolutove)
1/2 praziluka (isečenog na kolutove)
po želji ulje
20 grama maslaca
1 veća šargarepa (izrendana)
450 grama Frikom rendane bundeve
500 mililitara bujona od povrća
po želji mešavina začina: đumbir u prahu, morska so, majčina dušica, korijander, peršun, vlašac, kumin, selen (suvi ili sveži)
po želji semenke: suncokret, golica, susam (sirove)
1 pavlaka za kuvanje
po 2 režnja pančete za svaku porciju
Frikom.rs