toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Da li ste probali majonez od čokolade?

Da li ste probali majonez od čokolade?

Da li ste probali majonez od čokolade?

Penast, ukusan, intenzivnog čokoladnog ukusa. O kom dezertu učimo danas?

Skoro da je nemoguće dobar i ukusan obrok završiti bez dezerta. Pravi sladokusci se često i šale da je život previše kratak da bismo dezert čekali na kraju obroka, nego da prvo treba jesti njega. Oni koji se u slatkiše razumeju malo više, znaju da postoji tek nekoliko poznatih specijaliteta sa kojima ne možemo omanuti. Jedan od njih je bez razmišljanja francuska penasta poslastica – mus.

„Mousee au chocolate“, kako se pravilo zove na francuskom jeziku, zapravo znači pena od čokolade. Ako smo upoznati sa teksturom musa, jasno nam je da je ovo najbolji mogući opis za ovu penastu poslasticu. Postoji čak i priča da se do jednog trenutka i zvao majonez od čokolade. Drago nam je da na kraju ipak to ime nije zadržano. A ako ste već jeli mus, možete se pohvaliti da ste jeli majonez sa ukusom čokolade.

Koja je tajna savršenog Moussea?

Kada danas govorimo o musu, najčešće mislimo na mus od crne ili bele čokolade. Međutim, kada je nastao u Francuskoj i dok se posle na samom početu širio svetom, mus nije bio slatkiš. Pravio se često od jaja, ribe i različitih začina, pa je originalno bio slano jelo. Štaviše, prošao je skoro jedan vek pre nego što je mus krenuo da se pravi i u slatkoj varijanti.

Za mus nije potrebno puno sastojaka, ključ je u dobroj i kvalitetnoj čokoladi bogatoj kakaom, a mućenjem sa slatkom pavlakom ili belancima jaja, dobija se pena. Interesantno je da mus, iako može biti veoma jednostavan dezert za spremanje, nekada prestavlja „zalogaj“ i za najveštije kuvare sveta. Kako je tajna dobrog musa u njegovoj teksturi i balončićima, treba dobro proceniti koliko mutimo sastojke, kao i koliko dugo ćemo mus hladiti pre služenja. Da stvari postanu interesantnije, mus je poslastica koja ostavlja slobodu i maštu da u originalni recept dodamo još sastojaka, poput voća, različitih likera, mentu itd.

Iako je trenutno najpopularniji mus od crne čokolade, često se pravi i od bele za ljubitelje ove vrste čokolade. Mus od bele čokolade nastao je u Americi, nekih 100 godina nakon dolaska čokoladnog u te predele sveta. U tom trenutku bio je veoma popularan jer je predstavljao promenu na već omiljeni recept, ali čokoladni mus ipak odnosi pobedu po popularnosti.

Kada se pravi čokoladni mus, preporučuje se da u čokoladi procenat kakaa ne bude ispod 70%. Razlog je prilično jasan, čokolada je glavni sastojak ove poslastice, a što više kakaa – puniji ukus. Drugi savet je da mus treba pripremati električnim mikserom. Znamo da ga sigurno nisu imali kada je mus i nastao, ali za bolju i penastiju teksturu, mikser je prvi izbor i standard. Takođe, u mus se često dodaje i želatin da ga stabilizuje. Kada se servira, ukoliko nije u čaši, na ovaj način može pre hlađenja biti u željenom obliku. Ukoliko ga ipak previše ohladite, mus može zaličiti na sladoled. Što nekad i nije loše.

Mus od čokolade, bele čokolade, kombinacije, sa voćem ili šta god vam padne na pamet, možete poslužiti za već sledeći obrok sa dragom osobom ili porodicom. Ova lagana poslastica izgledaće elegantno u svakoj prilici, a niko neće odoleti njenom bogatom ukusu.

Frikom.rs