toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Efikasni trikovi za eliminisanje neprijatnih mirisa od ribe

Efikasni trikovi za eliminisanje neprijatnih mirisa od ribe

Efikasni trikovi za eliminisanje neprijatnih mirisa od ribe

Krenite u potragu za dobrom marinadom. Mi smo spremili kućne savete kako da se oslobodite neprijatnih mirisa koji ostaju u prostorijama dugo nakon pripreme ribe.

Našli ste sjajan recept za pripremu ribe, od prijatelja čuli za dobru marinadu i spremili ručak na kome bi mogao da vam pozavidi najbolji kuvar, ali i nekoliko sati nakon pripreme, miris ribe je u celoj kući i čini se da nikada neće izvetreti. Ovo je i najčešći razlog zašto se riba jede samo po restoranima.

Riba sadrži trimetilamin oksid koji počinje da se oslobađa kada je životinja ubijena i on je zaslužan za neprijatan miris koji je uporno tu i teško je rešiti ga se. Ipak, nije nemoguće, a mi imamo nekoliko proverenih trikova.

MLEKO JE VAŠ SAVEZNIK

Pre pripreme ribe, potopite je u sveže mleko i ostavite da odstoji 20tak minuta. Mleko je sjajan absorber koji će neutralisati neprijatne mirise a neće uticati na kasniji ukus ribe.

Drugi, jednako delotvoran način je u rastvoru sačinjenom od vode i soka od ¼  limuna. Ova jednostavna mešavina u koju ćete potopiti ribu sprečiće nastajanje mikroba, zaslužnih za jak, neprijatan miris.

UDAHNITE SVEŽ VAZDUH

Otvorite prozore i pustite da svež vazduh uđe u prostoriju. Zimi, čak i blago odškrinut prozor može puno da pomogne. I da, ne zaboravite da uključite aspirator.

PRIPREMA, POZOR, SAD!

Ako je kuvanje način na koji pripremate ribu, dovoljno je da u vodu  dodate kašičicu putera od kikirikija. Drugi trik je možda čak i jednostavniji. Potreban vam je mali tiganj u koji ćete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta i ostaviti da krčka onoliko dugo koliko traje priprema jela.

Kod prženja ribe u rerni, u pleh sa ribom ubacite parče jabuke ili štapić cimeta. Oba rešenja su delotvorna jer su odlični absorberi neprijatnih mirisa.

Malo limuna i eliminisaćete neprijatne mirise od ribe

BORAC PROTIV NEPRIJATNIH MIRISA NA RUKAMA

Od neprijatnog mirisa ribe se ne može pobeći :) Čak i da izađete iz kuće, i dalje će ostati uporan miris na rukama, koji će vas pratiti u stopu. Ipak, postoji jednostavan trik. Iskoristite sok od limuna ili nekoliko kapi jabukovog sirćeta da nakvasite ruke, dodajte tome malo soli i protrljajte dlanove.

ČIŠĆENJE JE ZAKON!

Jelo je uspelo, dobili ste pohvale za ukusno spremljen specijalitet od ribe i sad ostaje manje omiljen deo. Nakon što je obrok gotov, ostatke ribe uvijte u foliju i odložite u frižider. Operite sudove, šerpe i tiganje jer su baš oni prvi izvori neprijatni mirisi. Prebrišite radne površine limunom ili sirćetom, a u posudu ostavite malo skuvane kafe koja će absorbovati ostatke neprijatnih mirisa.

Pa, kada spremamo ribu?

 

 

 

Vezani članci

Frikom.rs