toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Najpoznatija Italijanska reč posle pizze je...

Najpoznatija Italijanska reč posle pizze je...

Najpoznatija Italijanska reč posle pizze je...

Planirate putovanje u Italiju? Najbolji suvenir koji možete poneti iz nje je uspomena na savršen gelato koji ste probali u zemlji izvrsne hrane i mode. 

Hrana u Italiji nije samo hrana, već poseban stil života. Kod njih se ukusi rađaju svakog dana, a gradovi takmiče u tome ko će ostati upamćen kao izumitelj najbolje paste, pice ili sladoleda.

Najbolje špagete Bolonjeze probaćete ako posetite istoimenu regiju Bolonju, Milanjeze u Milanu, pršutu u Modeni, a parmezan u Parmi. Ako ste za pikantnije ukuse i forme, poznata Pesto pasta sačekaće vas na nekoliko stotina kilomenara dalje – u italijanskom gradu Đenovi, a maslinovo ulje od kog zastaje dah u predelu Toskane. Otuda, predjelo bruskete (hrskav hleb sa maslinoovim uljem i belim lukom, pa sve posuto bosiljkom) jedno je od tipičnih toskanskih jela. Iz Napulja će vam zamirisati parče savršene pice... Dobro, ne mora samo parče, to može biti i cela pica. Ili dve! I naravno, bez tone kečapa, kako je inače kod nas uobičajeno.

A kada se zaželite pravih poslastica, pre svega sladoleda, nemojte da preskočite Firencu, kolevku gelata, najpoznatijeg slatkiša u italijanskoj kuhinji koji je usko isprepletan sa istorijom ove zemlje.Poslastica po kojoj su poznati Italijani

Priča vezana za ovaj sladoled seže daleko u prošlost, 1500 godinu, kada je na čelu Italije bila porodica Mediči. U stalnom takmičarskom rivalitetu sa Francuzima, tragali su za nečim u čemu će moći da pariraju francuskom sufleu, musu i drugim poznatim kolačima. Izbor je pao na gelato. Napravljen samo od tri sastojka – šećera, mleka i voća, svojom jednostavnošću i elegancijom ukusa osvojio je nepca probirljivih Italijana i Francuza, a i ostatak sveta nije ostao ravnodušan. Upravo manji procenat masti, šećera i manje vazduha od sladoleda je ono što ga izdvaja i čini zanimljivim konzumentima slatkih ukusa. A važna stvar koju znaju dobri gelatai (prodavci gelata) je da se pravi gelato služi na vižim temperaturama od sladoleda (od 10-15 stepeni). Mnogo stotina godina kasnije, on i dalje ostaje prepoznatljiv proizvod ove zemlje koji milioni turista godišnje konzumiraju i nose kao uspomenu.

U gelaterijama, kako se nazivaju prodavnice ovog slatkiša, a kojih ima preko 37000 širom Italije, može se naći bezbroj ukusa. Neke od njih se mogu pohvaliti i gelato “affogato” specijalitetom – kašika gelata (obično od vanile) koji se preliva šoljicom espresa ili gelato con panna, kuglom sladoleda koji na vrhu ima šlag.

Najvažnija stvar kojom se ponose prodavci gelata je da on nikada ne sme nikada biti loš! Baš zato, imate pravo da vratite sladoled koji vam se ne sviđa, ne platite i od svog vodiča zahtevate da vas odvede u bolju gelateriju, gde ćete jesti gelato baš onakav kakav treba da je – neodoljiv na prvi zalogaj! Malo umetničko delo, kako čvrsto veruju pravi gelatai, dobio i svoj muzej nedaleko od Bolonje – 1000 kvadratnih metara posvećenih kulturi, istoriji i tehnologiji sladoleda.

I za kraj, ono što će vam svaki Italijan reći je da dan ne sme da prođe bez gelata, da je on postao deo dnevnog rituala koji se konzumira nakon večere. Mi vam predlažemo da to bude 2x dnevno, jer iskreno verujemo u onu izreku: „Možda ne možeš kupiti sreću, ali možeš gelato, a to je isto“.

Frikom.rs