toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Ona hoće mango. Smoothie Mango.

Ona hoće mango. Smoothie Mango.

Ona hoće mango. Smoothie Mango.

Da li znate da samo jedan ukus može da vas odvede direktno u tropske predele? Dovoljno je samo da se prepustite njegovim čarima i da dozvolite da vam proradi mašta. 

Ukus manga je slastan i egzotičan, toliko intezivan da vam može ozbiljno uzbuditi čula i „odvesti“ vas u neke lepše predele sveta i naterati vas da zaplešete u nekim novim ritmovima.

Za mango kažu da je kralj među voćkama, a za taj epitet najzaslužniji je njegov egzotičan ukus. Mango nije toliko zastupljen kod nas na tržištu, ali vam je sada nadohvat ruke u  obliku smrznutog dezerta, koji će oduševiti sve ljubitelje bogatih voćnih ukusa.

Mango je voće duguljastog oblika, prekriven je glatkom, kožastom korom. U Aziji se uzgaja već više od 4.000 godina, a njegova pradomovina je Indija. U indijskoj tradiciji mango simbolizuje život i proglašen je za nacionalno voće. Glatko i meko meso ove voćke je slatko i veoma sočno, jer sadrži mnogo vode, te je vrlo osvežavajuće.

Osim bogatog ukusa, odličan je i kada su kalorije u pitanju, jer jedna voćka u proseku ima samo 105 kalorija, sadrži  vitamine A, B i C,  sjajan je antioksidans i podiže imunitet. Konzumiranjem manga podstiče se lučenje hormona u mozak, ali se i sprečavaju srčana oboljenja, kao i formiranje kancerogenih ćelija.

Pre same konzumacije manga, potrebno je da znate nekoliko „caka“. Prvo proverite da li je voće zrelo. Ako prstom pritisnete mango i na njemu ostane udubljenje, spreman je za jelo.  Ukoliko je tvrd, ostavite ga nekoliko dana na otvorenom, dok ne sazri.

Pre serviranja, najbolje je iseći mango na polovinu, pa napravite vertikalne i horizontalne linije, a potom pritisnite koru ka spoljnoj strani. Dobićete savršene kockice koje možete da preručite u činiju.

Mango se odlično kombinuje sa drugim voćem, tako da možete da napravite odlične salate, kao i smutije.

Ipak, najlakše je samo uzeti kašiku u ruke i uživati u Mango Smoothie smrznutom dezertu, koji će sigurno oduševiti sve ljubitelje voćnih ukusa. Probajte, ukusi tropskih krajeva sada su vam nadohvat ruke.

 

 

 

 

Vezani članci

Frikom.rs