toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Priča o zdravlju u kutiji za ručak

Priča o zdravlju u kutiji za ručak

Priča o zdravlju u kutiji za ručak

Generacije radnika u prošlosti nosile su ručak od kuće jer nije bilo kantina i dostave. Naučnici ponovo preporučuju ovaj stari običaj koji je, kažu, dobar za zdravlje.

Sećate li se filmova u kojima mlada žena, odevena u skladan kostim – suknju i košulju u nežnim bojama brižljivo vezuje kecelju oko struka i sa velikom pažnjom smešta tek pripremljen zdrav obrok za muža u kutiju za užinu? Ili Freda Kremenka koji u svoju kutiju za ručak pakuje velike količine hrane uz primedbu: “Radim težak posao, treba mi jači ručak”?

Generacije radnika u prošlosti nosile su ručak od kuće jer nije bilo kantina i dostave. Kupovali su namirnice, spremali omiljena jela i pakovali ih u plastične posude, pa kada dođe vreme ručka, kreće i prećutno takmičenje u tome ko je za danas spremio najbolje gotovo jelo. Naučnici ponovo preporučuju ovaj stari običaj koji je, kažu, dobar za zdravlje.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji spremaju glavno jelo kod kuće manje gojazni od onih kojima su kiosci brze hrane izbor za ručak. Umesto kupljenog sendviča punog skrivenih soli i masnoća, jednostavan i lak za pripremu sendvič sa dimljenim lososom može vam biti savršena zdrava hrana i gurmanska poslastica u vreme posta. Ješćete kvalitetniju hranu, a nećete se gojiti.

Kada ručak pripremate kod kuće uvek ćete biti sigurni u svežinu namirnica koje koristite. Uz jednostavne mešavine Frikom povrća, jelo ćete pripremiti za jako kratko vreme, proći ćete jeftinije i razvijati kulinarske veštine. I ko zna, možda zavolite kuvarstvo pa se odlučite za promenu profesije :)

Zato, sledećeg puta kada se budete dvoumili između kioska brze hrane ili ukusnih domaćih gotovih jela, zasucite rukave i napunite vašu kutiju sa ručak nemasnim mesom, ribom, mahunarkama ili maštovitim salatama. Telo i džep će vam biti zahvalni, a videćete da ćete imati i više energije za sve one male stvari koje dan postavlja pred vas.

 Zdrav način da ručate zdravo i kalorično na poslu

5 razloga za poneti obrok u kutiji za užinu: 

  1. Zdravije je
  2. Jeftinije je
  3. Razvija kulinarske sposobnosti
  4. Kreativnije je – ukrasite je stikerima i mališani će je zavoleti
  5. Emotivnije je - sakrijte u kutiju poruku za voljenu osobu

Vezani članci

Frikom.rs