toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Ukus koji hrani dušu

Ukus koji hrani dušu

Ukus koji hrani dušu

Mohito važi za jedan od najpopularnijih koktela na svetu. Omiljen je zbog toga što je izuzetno osvežavajuć i lagan, sa razigranim ukusima mente, limete, smeđeg šećera od šećerne trske, ruma i soda vode. Upravo zbog ovih sastojaka koji se savršeno kombinuju predstavlja sjajan napitak, ali i ne samo to... 

Kad živa u termometru pređe 30 stepeni, provereno osveženje koje popravlja raspoloženje je sladoled Calipso Mojito, koji u sebi ima ukuse Kube, odakle ovaj populani koktel vodi poreklo.

Koktel je nastao na Kubi između 1910. i 1920. godine. Tačnija lokacija je lokal Bodegita del Medio u Havani, gde je nastao originalni recept. Ime koktela je kombinacija reči vlažan (mojadito) i imena kulinarskog sosa „moho“ (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića.

Ovom osvežavajućem koktelu može da parira samo mohito sladoled. Tokom vrelih letnjih dana ništa ne može da rashladi kao ledena poslastica, a ukoliko je to još ukus omiljenog koktela, onda je ugođaj pravi.

Kad probate sladoled, prvi ukus koji se oseti je menta, koja odmah osvežava, potom se nazire ukus ruma, a zatim i limete koja gasi žeđ svojom kiselošću za kojom mnogi žude tokom tropskih dana.

Ipak, najvećoj popularnosti ovog koktela doprineo je pisac Ernest Hemingvej, koji je bio stalni posetilac barova u Havani. Nažalost, nećemo saznati kako bi se njemu dopao Calipso Mojito sladoled, ali verujemo da ćete vi u njemu uživati tokom letnjih dana.

 

 

Frikom.rs