toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Zašto je brokoli krivac za sjajan imunitet

Zašto je brokoli krivac za sjajan imunitet

Zašto je brokoli krivac za sjajan imunitet

Brokoli je savršena hrana za zimske mesece, bogat mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva, pravi italijanski junak među povrćem.

Prva asocijacija na Italiju sigurno vam je pica u svim njenim oblicima i bogatstvima ukusa. Ali ako tragate za “Italijanom” koji je pored toga i vegeterijanac, na scenu stupa brokoli.

Savršena hrana za zimske mesece, kada su paradajz, krastavac i paprika već završili svoju sezonu gostovanja na trpezama, brokolo, kako ga Italijani izvorno zovu, bogat je mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva.

Istorija brokolija počinje na poljima Male Azije, dok je u Italiju stigao iznenada, kao i sve lepe stvari – povratkom sa putovanja oko sveta. Brokoli je primarno gajen u italijanskoj provinciji Kalabriji gde mu je dat prilog “Calabrese”.

Katarina Mediči, francuska kraljica možda nije bila čuvena po lepoti ali je svakako bila daleko poznata po velikom bogatstvu. I baš ona je zaslužna što je brokoli našao put do francuske kuhinje u 16. veku, a zatim se širio dalje po Evropi poznat pod imenom “italijanska špargla”.

I baš kao svaki pravi Italijan, brokoli je odraz elegancije i stila – zelena boja mu savršeno stoji, ali voli da gostuje na trpezama sa ljubičasto - zelenim cvetovima.

U našim krajevima rasprostranjene su sorte žarko zelene i maslinasto zelene boje krošnji.

Brokoli je zdrava hrana dobra za jačanje imuniteta

Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina C i A, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.

Ako u ishranu uvrstite ovog Italijana, snabdećete se mineralima hroma i važnim antioksidantima ali i ojačati imunološki sistem. Poput metle očistiće organizam od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

A, ukoliko niste znali – kuvani brokoli je hranljiviji od presnog, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, uz jednostavan savet - pripremajte ga na pari, dodajte mu par kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem.

Zaleđeni junaci ove priče čekaju da ih spremite i pokazaće vam njihova super svojstva. 

Vezani proizvodi

Frikom.rs