Politika o kolačićima

 • 25.05.2018.

Uvod

Kako bi posećivanje naše internet stranice bilo što ugodnije, ova stranica mora na Vaš računar da sačuva odeđenu malu količinu informacija, tzv. kolačića (eng. cookies). Kolačići, između ostalog, služe da bi  web stranica radila optimalno i da bismo konstantno unapređivali stranice u radi poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. Korišćenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića. Blokiranje kolačića je moguće, nakon čega ćete i dalje moći da pregledate sajt, ali Vam neće svi sadržaji biti dostupni.

Šta je kolačić?

Kolačić je informacija sačuvana na Vaš računar, tablet ili mobilni telefon, koja može biti dostavljena neposredno od strane web stranice koju posetite (kolačići prve strane) ili u saradnji i za potrebe web stranice koju posetite od treće strane (kolačići treće strane). Kolačići obično čuvaju Vaša podešavanja, podešavanja za web stranicu, kao što su npr. odabran jezik ili slične postavke. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu, internet pretraživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu čuvati širok raspon informacija, uključujući  i deo ličnih podataka. Te informacije mogu biti sačuvane jedino ukoliko Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im niste dali, pa ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru.

Korišćenje kolačića na Frikom.rs

Frikom.rs  koristi kolačiće kako bismo omogućili bolje korisničko iskustvo. Kada koristite našu internet stranicu,  možete takođe prihvatiti kolačić „treće strane“.

Frikom.rs upotrebljava kolačiće u svrhu praćenja statističke posećenosti web stranice zbog dobijanja potrebnih informacija o uspešnosti web stranice i takođe koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics. Frikom.rs takođe upotrebljava kolačiće u svrhu oglašavanja proizvoda/usluga  Frikom DOO i to na samoj web stranici, na prikazivačkim mrežama i kroz korišćenje remarketinga na usluzi Google Analytics. Upotrebom kolačića dobavljači treće strane (uključujući i Google), u saradnji sa Frikom DOO, prikazuju oglase Frikom DOO na web-lokacijama na celom internetu. Napominjemo da možete isključiti usluge Google Analytics za oglašavanje na prikazivačkoj mreži i prilagoditi oglase za Google prikazivačku mrežu pomoću alata klikom na LINK. Takođe, u svrhu planiranja objava sadržaja prilagođenih Vašim interesima i budućih marketinških kampanja, koristimo alat Google Analytics Demographics and Interest Reporting, gde možemo upotrebljavati podatke iz Google oglašavanja na temelju interesovanja ili podataka o publici treće strane (npr. godine, pol i interesovanja) na usluzi Google Analytics.  Detaljne informacije treće strane o ovoj usluzi, kao i o mogućnostima korisnika da regulišu podešavanja kolačića koji su za to nužni, dostupne su na LINKU

Kako onemogućiti kolačiće?

Ukoliko želite, možete onemogućiti čuvanje kolačića na Vaš računar, ali blokiranje svih kolačića moglo bi imati negativan uticaj na korišćenje mnogih internet stranica, pa tako i ove. Podešavanja kolačića mogu se kontrolisati i menjati u Vašem internet pretraživaču. Ukoliko želite da izbrišete ili onemogućite kolačiće na svom računaru, potrebno je da ažurirate podešavanja svog internet pretraživača (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pretraživaču odabirom menija za pomoć).

Društvene mreže

Društvene mreže takođe mogu postavljati kolačiće na Vaš računar. To se događa na web stranicama koje Vam omogućavaju prijavu i registraciju preko naloga na društvenim mrežama i ukoliko delite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“ dugmeta). Konkretni uticaj na Vašu privatnost razlikovaće se od društvene mreže do društvene mreže i zavisi od podešavanja privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima, možete saznati na njihovim web stranicama.

  Cookie policy

  Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

  Izaberite kolačiće na stranici

  Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku:

  Podešavanja Prihvatam sve Ok!