toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Meksički gulaš

Priprema:

Priprema:
1. Iseckajte crni luk, pa ga u dubljoj posudi (u kojoj ćete kuvati gulaš) pržitite na masti oko 3 - 4 minuta.
2. Kad luk postane “staklast” (proziran), dodajte meso i dimljenu mlevenu papriku. Pržite 3 - 4 minuta uz stalno mešanje.
3. Dodajte Frikom Meksičku mešavinu i zalijte pripremljenim bujonom. Poklopite i pustite da se kuva oko 15 minuta.
Napomena: možete koristiti bujon od povrća koji ste sami pripremili ili kocku za supu (od povrća ili goveđu) prokuvanu sa 500 ml vode.
Ako koristite kocku za supu ne morate dodatno soliti gulaš tokom kuvanja, ali pred kraj probajte jelo i ako je potrebno dosolite ga po sopstvenom ukusu.
4. Pred kraj kuvanja dodajte meksički začin (čili u prahu, kumin, origano, korijander, beli luk u prahu i crni biber). Dodajte paradajz pire i gustin (ili brašno) koje ste razmutili u malo hladne vode uz neprestano mešanje. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte gulaš još 5 minuta.
Napomena: Meksički začin napravite sami tako što ćete čili u prahu, kumin, origano, korijander, beli luk u prahu i crni biber pomešati u razmeri 1:1 - tj. dodajte po 1 kašičicu od svakog začina.
Ako nemate ove sastojke za meksički začin, a ukoliko ste ljubitelj ljute hrane, možete dodati samo čili i crni biber
Gustin ili brašno razmutite u malo vode, uz stalno mešanje vodeći računa da se ne stvore grudvice. Dodajte toliko vode da smesa bude tečna.
5. Izgasite ringlu i tako poklopljen ostavite još par minuta pre služenja.
6. Jelo služite toplo.
Prijatno!

Težina pripreme:

Srednja

Vreme pripreme:

40 minuta

Sastojci recepta

za 4 osobe
2 kašike masti
1-2 glavice crnog luka (isečenog na kockice)
300-400g mesa (isečenog na kockice)
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1 pakovanje Frikom meksičke mešavine
500ml bujona
1/2 kašičice meksičkog začina (čili u prahu, kumin, origano, korijander, beli luk u prahu i crni biber)
2 kašičice pirea od paradajza
1 kašika gustina razmućena u malo vode
Frikom.rs