toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Lignje i pomfrit sa ljutim majonezom

Priprema:

  1. Lignje odledite, očistite i stavite na ubrus koji će pokupiti suvišnu vodu.
  2. Pripremite ljuti majonez: u posudu sipajte beli luk u granulama (ili sveži izgnječite), dodajte so. Promešajte i dodajte majonez. U to dodajte rendanu koru limuna, ceđeni sok od limuna, vrlo malo meda i sve izmešajte. Na kraju dodajte ljuti ajvar ili ljutenik. Količine sami korigujte po svom ukusu.
  3. U dubljoj posudi napravite aromatično brašno: običnom brašnu dodajte so, beli biber, origano, bosiljak i majčinu dušicu. Sve sastojke izmešajte.
  4. Ligljne oštrim nožem po sredini horizontalno rasecite i otvorite kao knjigu. Svaku stranu lignje dijagonalnim unakrsnim  linijama  zasecajte  sa obe strane.
  5. Uvaljajte ih dobro, zajedno sa kracima u aromatično brašno.
  6. Zagrejte ulje i dubljoj posudi za prženje. Lignje i krake pržite po 3-4 minuta dok ne dobiju zlatno-žutu boju i spolja postanu hrskavi.
  7. Vadite ih na dupli sloj kuhinjskog ubrusa. Ubrus će upiti suvišnu masnoću iz prženih lignji.
  8. Ako volite neutralan ukus pomfrita onda ga pravite na sledeći način: U dublju posudu dobro zagrejte ulje, sipajte po jednu šaku Frikom zaleđenog pomfrita. Pržite ga 3-4 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. Vadite ga na ubrus, koji će upiti suvišni masnoću. Posolite ga i sipajte sledeću turu pomfrita da se prži. Ako biste ipak da obogatite ukus pomfrita, onda ne isključujte ringlu i  pržite ga u ulju u kome su se pržile lignje. Zbog atomatičnog brašna u koga ste dodali origano, bosiljak, majčinu dušicu i beli biber, ulje je poprimilo ukus ovih začinskih biljaka. Frikom zaleđeni pomfrit pržite 3-4 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.  Vadite ga na ubrus, koji će upiti suvišni masnoću. Posolite ga i sipajte sledeću turu pomfrita da se prži. 
  9. Lignje i pomfrit služite tople uz ljuti majonez.
  10. Prijatno!

Težina pripreme:

Jednostavna

Vreme pripreme:

35 - 45 minuta

Sastojci recepta

za 1 - 2 osobe
1 pakovanje Frikom lignja patagonica
prema želji brašno
prema želji origano
prema želji bosiljak
prema želji majčina dušica
prema želji beli biber
prema želji morska so
1 pakovanje Frikom pomfrit
prema želji beli luk u prahu
prema želji so
prema želji ulje
prema želji majonez
prema želji med
prema želji rendana kora limuna
prema želji limunov sok
prema želji ljuti ajvar / ljutenik
Frikom.rs