toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Tortilja sa lososom i Meksičkom mešavinom

Priprema:

Priprema: 
1. Napraviti marinadu kojom ćete preliti losos. Pomešati: 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika soja sosa, 1 kašičica belog luka u prahu.
2. Marinadom preliti Frikom Losos i ostaviti ga da upije marinadu par minuta dok se u tiganju dobro zagreje ulje.
3. Losos pržiti 10 minuta, odnosno po 5 sa obe strane. Možete tiganj poklopiti ili posle 6 -7 minuta prženja u komadu viljuškom iskidajte meso lososa na sitnije komade i pržiti još par minuta.
4. Dok se losos prži, uključite drugu ringlu (koliko pržite na električnom šporetu) i u dubljoj posudu dobro zagrejte malo ulja. Dodajte meksičku mešavinu, poklopite posudu i dinstajte je 10 - 15 minuta. Meksička mešavina je gotova kada je crveni pasulj pržen/izdinstan. Povrće iz meksičke mešavine ne
morate soliti jer su dovoljno začinjeni Losos i Gvakamole sos, ali ako volite možete dodati ljutu papriku
ili neki drugi začin.
5. Gvakamole sos: 1 avokado, 3 struka mladog luka isečenog na krugove, 1 paradjz iseckan na
kockice, korijander sitno iseckan - po ukusu, sok od 1 limete, morska so - po ukusu. Avokado
presecite na pola i izvadite košticu. Najlakše ćete je izvaditi tako što ćete zabiti nož i izvaditi. Zatim
izvadite zeleni, mesnati deo avokada, a to možete uz pomoć kašike. Prelijte ga sokom limete i
izgnječite da dobijete pire. Dodajte kockice sitno seckanog paradjza i krugove mladog luka. Ako
nemate svežeg korijandera, možete koristiti peršun ili bosiljak, ali miris korijandera je toliko specifičan
da ga teško neki drugi začin može zameniti. Vrstu začina prilagodite svom ukusu i koristite ono što
imate ili što se vama najviše dopada. Na kraju dodajte morsku so. I ovaj sos može biti ljut ako dodate
seckanu svežu ljutu papričicu, a po ukusu možete dodati biber ili beli luk. Izbor je na vama.
6. Ređajte: tortilja, malo iskidanih komadića Lososa, preko toga malo Meksičke mešavine, Gvakamole
sos i na kraju malo salate (zelene, baby spanaća, rukole ili drugo). Tortilju možete uvijati kao
palačinku ili npr. kao sarmu (postupak prikazan u videu).

Težina pripreme:

Srednja

Vreme pripreme:

15 minuta

Sastojci recepta

2-3 osobe
malo marinade za losos (4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika soja sosa, 1 kašičica belog luka u prahu ili 2 čena sitno seckanog)
1 pakovanje Frikom losos fileta
1 pakovanje Meksičke mešavine
malo ulja
po ukusu Gvakamole sos (1 avokado, 3 struka mladog luka isečenog na krugove ili 1/2 ljubičastog luka sitno seckanog, 1 paradjz iseckan na kockice, korijander sitno iseckan - po ukusu, sok od 1 limete, morska so - po ukusu)
po želji zelena salata ili baby spanać
1 pakovanje tortilje
Frikom.rs