toggle menu Frikom
Srpski
Toggle search

Recepti

Njoke u zelenom sosu

Priprema:

Priprema:
1. Njoke: Krompire operite i skuvajte ih u ljusci. Kuvajte ih oko 45 minuta. Kada su skuvani, oljuštite ih i izrendajte. Dodajte malo soli, brašno i jedno žumance. Zamesite testo. Ako se testo lepi za prste, dodajte još brašna. Napravite jufku koju ćete iseći na nekoliko manjih delova i koje ćete oblikovati u loptice. Svaku lopticu, na podlozi koju ste posuli brašnom, valjajte rukama da dobijete valjak. Nožem iseckajte testo na njoke 2 - 3cm širine.
Napomena: Krompir uvek kuvajte u ljusci. Kada se kora rapuca znaćete da je kuvan.
Kuvani krompir nemojte gnječiti ili blendati, već ga izrendajte (na sitnoj strani rendeta). Izbegavajte gnječenje jer je potrebno da njoke budu vazdušaste i lagane. Gnječeni krompir će testo “sabiti”.
Važno je da testo za njoke ispadne lagano, puno rupica i izdašno.
Ako njoke zamrzavate, važno je da ih poređate na pobrašnjenu posudu, tako da se ne dodiruju. Prekrijte ih i zajedno sa posudom stavite u zamrzivač.
Ukoliko vam je naporno da ih pravite, gotove njoke možete kupiti u skoro svakoj prodavnici.
Njoke kuvajte u dobro posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, tada su gotove. Gotove njoke vadite rešetkastom kašikom.
Napomena: Njoke nemojte sve zajedno ubaciti u vodu da se kuvaju, da se ne bi zalepile jedne za drugu. Stavite ih na rešetkastu kašiku koliko može da stane, pa ih spuštajte u vodu. Nemojte ih mešati dok se kuvaju. Pustite ih da isplivaju na površinu.
2. Frikom Grašak i Frikom Brokoli skuvajte u posoljenoj vodi. Kuvajte 4-5 minuta. Procedite i izblendajte u blenderu.
3. Sos: Maslac istopite na tihoj vatri. Kada počne da cvrči dodajte beli luk u prahu (ili 2-3 čena sitno seckanog). Dodajte brašno i krenite sa mešanjem, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Brašno pržite oko 2 minuta, ali ne sme da potamni. Dodajte neutralnu pavlaku, so i izblendan brokoli i grašak. Ponovo sve promešajte. Nemojte ga prekuvati.
4. Na tanjir stavite njoke, prelijte ih zelenim sosom i pospite parmezanom.
5. Jelo služite toplo.
Prijatno!

Težina pripreme:

Srednja

Vreme pripreme:

30-40 minuta

Sastojci recepta

za 2 osobe
4-5 krompira
170g brašna
1 žumance
malo soli
1 pakovanje Frikom graška
1 pakovanje Frikom Brokolija
1/2 kašičica belog luka u prahu
40-50g brašna
50g maslaca
malo soli
300ml neutralne pavlake
malo parmezana
Frikom.rs