Kako da post ne bude rutina već uživanje

22. April 2016.
Autor Slavica
Podelite

Post ne podrazumeva isti obrok svakog dana, što je glavna zabluda, a uz lepo isplaniranu ishranu možemo osvežiti i um i organizam.

Ljudi često imaju predrasude prema postu i misle da će ako se odluče da ga se pridržavaju imati u tom periodu jednoličnu ishranu i oslabiti organizam. Tokom posta, međutim, pored toga što čistimo telo, jačamo naš um i istrajnost, a možemo započeti i novo poglavlje u odnosu sa hranom i okrenuti se zdravijoj ishrani za ceo život.

Kada kuvamo u toku posta često se oslanjamo na iste namirnice i zbog navike da ih pripremamo na jedan način, kreativnost ostaje po strani. Iako se odričemo mesa, jaja i mlečnih proizvoda, ostaju razno voće, povrće i riba od kojih možemo stvoriti fantastične kombinacije sa samo malo truda. Organizam će nam sigurno kasnije biti zahvalan.

Supe od povrća tokom posta mogu biti pun pogodak, posebno sada kada je došao red na proleće i toplije vreme, a ovoj družini pridružuje se i varivo od boranije, graška ili mešanog povrća. Posna krem supa od pečuraka ili sa nekom mešavinom povrća može biti lagan obrok za bilo koji deo dana. Riblja čorba svakako je jedno od popularnijih posnih jela, ali zahteva viši stepen kulinarskih sposobnosti jer je potrebno lepo proceniti količinu sastojaka, da bi bila ukusna. Ako ipak ne preferirate ribu u čorbi, možete je pripremiti u ukusnoj marinadi od senfa, belog vina i začina, sa miksom povrća kao prilogom.

Šta sve možete da jedete za vreme posta

Ljubitelje pita ne treba da brine post, jer je posna pita od pečuraka i spanaća hranljiv obrok za bilo koji deo dana. A slatka posna pita sa pirinčem može da posluži kao zanimljiva i ukusna užina za najmlađe.

Kako hrana koja se preporučuje tokom posta ima dosta skroba, važno je unositi dosta povrća i voća u svim oblicima, a od slatkiša domaće džemove, kompot i orašaste plodove. Za one koji žele da obogate trpezu tortom, predlog je voćna torta od jagoda ili malina, sa samo nekoliko sastojaka – smrznuto voće, puding, voćni sok, biljni margarin, šećer u prahu i biljni šlag.

Ako tokom posta suncokretovo ulje zamenimo za maslinovo ili susamovo, kuvamo na pari, crveno meso stavimo na stranu i pređemo na ribu, pripremimo voćni smuti umesto što pojedemo čokoladu – kompletno menjamo svakodnevnu dinamiku. Za osobu koja je pod stresom i često se hrani van kuće, post može poslužiti kao odličan uvod za promenu svesti o hrani uopšteno. 

Uz zdraviju ishranu, idu lepše misli i osećanja. Obroci su umereni, skladni, i neće se dešavati da se posle obroka kajemo jer smo uneli previše kalorija. Naravno, jedna od glavnih pretnji tokom posta je upravo to, moguće je dodati koji kilogram viška ukoliko ishrana nije raznovrsna, što je još jedan razlog više da se posvetimo pažljivije pripremi jela i ujedno ponašamo odgovornije prema svom telu.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!