3 najčešća sujeverja u Srbiji

16. December 2016.
Autor Slavica
Podelite

Znamo da ne možemo ih sve izbrojati, pa vam predstavljamo neka od najčešćih sujeverja u Srbiji i regionu.

Da li ste skoro negde putovali? Dopale su vam se atrakcije, hrana, kako to često nazivamo – duh grada? Uvek je zanimljivo biti turista, ali da li u tih nekoliko dana stvarno možemo upoznati kulturu neke zemlje, hmm, nismo sigurni. Dok ne odemo na večeru kod lokalaca i ne zgrozimo se od neke varijante njihovih pihtija, ne upoznamo njihovu širu i užu familiju, način razmišljanja - ne učimo i o onim najinteresantnijim stvarima koje čine jedan narod.

Kada stranci dođu u Srbiju i region, već im je sve dovoljno dinamično i interesantno, ali zamislite samo da imaju priliku i da se izmeste iz većih gradova? Da im baka u nekom selu kaže da ne sede na ćošku stola, jer se neće udati ili oženiti? Ili ako stave torbu na pod, mogu da se oproste od poslovnog uspeha?

Zemlja je okrugla, ali su sujeverja na svakom ćošku!

Svaki narod ima svoja verovanja i sujeverja. Ako zviždite u kući u Rusiji, to će doneti nesreću, a na Filipinima se ne nosi crvena boja tokom nevremena, jer može da privuče munju. Ipak, uvek nam se čini da su naša sujeverja najluđa, iako su zapravo širom sveta prilično bizarna.

Šta ako ti crna mačka pređe put?

Ubiće te promaja!

Sigurno ste se tokom života u Srbiji našli između dva otvorena prozora. Ako je nekoliko ljudi panično reagovalo da zatvorite jedan od prozora i tako sprečite protok vazduha koji su oni stvorili, bili ste žrtva promaje. Dobro, možda ne i žrtva, jer je posledica ukočen vrat, ali ste postali meta. Zato je bolje uopšte ne otvarati prozore, jer od toga niko dokazano nije imao posledice.

Što više staviš para u novčanik, manje će te biti sramota :)

Da li ste nekada dobili novčanik kao poklon ili ste ga kupili za nekoga? Ako ste zaboravili da u njega ubacite novčanicu, bolje da ga niste ni poklonili. Kod nas važi ovo sujeverje jer će novčanik koji je poklonjen prazan, zauvek takav i ostati. To ne mora biti velika novčanica, dovoljna je i kovanica, samo je bitno da se unutra nađe novac bilo kog tipa. Pa ako ubacite neku stranu valutu, možda će značiti i inostranstvo? Probajte sledeći put.

Kako da uvek imaš para?

Sladoled zimi?!

Ako ipak tokom zime odlučite da kupite sladoled ili vas neko primeti sa sladoledom, možete očekivati da vas neko u šoku udari po ruci i da vam izbije sladoled. Dobro, možda i ne toliko nasilno, ali ćete sigurno naići na neodobravanje. Skoro kao i sa promajom, malo hladnog sladoleda na niskoj temperaturi će vas sigurno oboriti u krevet. Sigurnije je ako kupite porodični sladoled i odlučite da ga ipak ne podelite sa nekim, nego da ga jedete zimi u tajnosti svoje sobe. Pa polako možete menjati mišljenje drugih tako što ćete reći nekima da ste jeli sladoled juče, pa kada vide da ste u redu, možda se i oni odluče za tu avanturu.

Tako da, ako ste danas polomili ogledalce, crna mačka vam je prešla put ili ste pojeli sladoled na nula stepeni, život vam sigurno neće biti bajan u narednom periodu. Možda je rešenje da se preselite u Finsku. Mada gde god da odete, promaja i dalje važi. Potrebno je samo da postoje dva prozora i vazduh.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!