Ona hoće mango. Smoothie Mango.

20. August 2017.
Autor Jana
Podelite

Da li znate da samo jedan ukus može da vas odvede direktno u tropske predele? Dovoljno je samo da se prepustite njegovim čarima i da dozvolite da vam proradi mašta. 

Ukus manga je slastan i egzotičan, toliko intezivan da vam može ozbiljno uzbuditi čula i „odvesti“ vas u neke lepše predele sveta i naterati vas da zaplešete u nekim novim ritmovima.

Za mango kažu da je kralj među voćkama, a za taj epitet najzaslužniji je njegov egzotičan ukus. Mango nije toliko zastupljen kod nas na tržištu, ali vam je sada nadohvat ruke u  obliku smrznutog dezerta, koji će oduševiti sve ljubitelje bogatih voćnih ukusa.

Mango je voće duguljastog oblika, prekriven je glatkom, kožastom korom. U Aziji se uzgaja već više od 4.000 godina, a njegova pradomovina je Indija. U indijskoj tradiciji mango simbolizuje život i proglašen je za nacionalno voće. Glatko i meko meso ove voćke je slatko i veoma sočno, jer sadrži mnogo vode, te je vrlo osvežavajuće.

Osim bogatog ukusa, odličan je i kada su kalorije u pitanju, jer jedna voćka u proseku ima samo 105 kalorija, sadrži  vitamine A, B i C,  sjajan je antioksidans i podiže imunitet. Konzumiranjem manga podstiče se lučenje hormona u mozak, ali se i sprečavaju srčana oboljenja, kao i formiranje kancerogenih ćelija.

Pre same konzumacije manga, potrebno je da znate nekoliko „caka“. Prvo proverite da li je voće zrelo. Ako prstom pritisnete mango i na njemu ostane udubljenje, spreman je za jelo.  Ukoliko je tvrd, ostavite ga nekoliko dana na otvorenom, dok ne sazri.

Pre serviranja, najbolje je iseći mango na polovinu, pa napravite vertikalne i horizontalne linije, a potom pritisnite koru ka spoljnoj strani. Dobićete savršene kockice koje možete da preručite u činiju.

Mango se odlično kombinuje sa drugim voćem, tako da možete da napravite odlične salate, kao i smutije.

Ipak, najlakše je samo uzeti kašiku u ruke i uživati u Mango Smoothie smrznutom dezertu, koji će sigurno oduševiti sve ljubitelje voćnih ukusa. Probajte, ukusi tropskih krajeva sada su vam nadohvat ruke.

 

 

 

 

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!