Probali su i kažu da su ovako zavoleli spanać

17. March 2016.
Autor Slavica
Podelite
Vezani proizvodi

Dajte priliku spanaću i uz dobar recept postaće vam omiljeno povrće

Nisu svi ljubitelji spanaća i to ne čudi ako su imali priliku da ga probaju isključivo u klasičnoj formi – pripremljenog sa malo mleka, lukom i brašnom. Stav o neprijateljstvu sa ovim povrćem dodatno se učvrsti ako su vas od detinjstva učili da nije važno da li želite ili ne – spanać je zdrav, pun vitamina, minerala i mora se jesti.

Ipak, uz malo mašte i  volje, spanać može biti veoma zanimljiv u različitim jelima. Širom sveta koristi se u svim obrocima, od doručka, preko užine, do sastojka za laganiju večeru. Skuvati ili propržiti spanać sa nekoliko sastojaka nije sve što on može, treba iskoristiti sve njegove potencijale! I garantujemo, uz dobar recept spanać će postati vaše omiljeno povrće.

DORUČAK

U Srbiji i regionu spanać definitivno nije prvi izbor za doručak. Svež spanać u sendviču, sa jajima, sveže ceđeni sok sa spanaćem? Da, da i da! Samo pomislite koliko nam ovaj sastojak pun vitamina, koji su potrebni za svakodnevno funkcionisanje, može popraviti i osvežiti jutro, baš kada je to najpotrebnije našem telu.

U sendvič najčešće stavljamo zelenu salatu, zašto je ne zameniti sa listićima spanaća? Postiže se veoma sličan efekat svežine, a ukoliko niste najveći ljubitelji spanaća ovo je jedan od odličnih načina da se navikavate na njegov ukus. Ne možete pogrešiti ni sa omletom u koji pored paradajza možete dodati i spanać, što je odlična kombinacija povrća. Za one koji jutro počinju energetskim napitkom, dodatak spanaća u smuti ili šejk sa voćem neće puno promeniti ukus, a učiniće ga i do nekoliko puta zdravijim!

Jela od spanaća

RUČAK

Kada pomislimo na spanać u vreme ručka, prva asocijacija je prilog od spanaća sa mlekom i lukom. Ovo je jelo koje konzumiramo od obdaništa, pa preko bakine kuhinje, do restorana. Kao što je slučaj i sa doručkom, spanać možemo i za ručak upotrebiti u velikom broju jela koje svakodnevno pripremamo.

Rižoto sa pilećim belim mesom je jedno od jela na koje smo svi navikli, a možemo ga učiniti zanimljivijim dodatkom spanaća. Za one koji ne jedu meso, rižoto sa spanaćem i sirom po izboru može biti veoma hranljiv obrok, posebno ako pred sam kraj pripreme dodamo i jaje „na oko“, na vrh. Ako volite testeninu sa pestom koji je na bazi svežeg bosiljka, možete probati da samostalno pripremite pesto sa spanaćem. Kada ga jednom spremite možete ga koristiti kao dodatak i preliv za razna jela, ako ga čuvate na hladnom mestu.

VEČERA

Delimo se na one koji vole laganiju večeru, i one koji nemaju vremena za obiman ručak, pa akcenat stavljaju na poslednji obrok u danu.  Spanać u oba slučaja može biti deo nekog od tih jela, a ako vam ostane viška spanaća, možete ga iskoristiti za hranljivu masku za lice.

Isprobajte da u kuglice sa mesom dodate spanać i feta sir, a prilog može biti bilo šta šta vam najviše prija za večeru. Topla palenta sa spanaćem i sirom takođe može biti odličan izbor za večernji obrok, a ako ste veći ljubitelj proje, ona se takođe dobro kombinuje sa spanaćem. Salata od spanaća može se napraviti na razne načine, uz dodatak paradajza i mocarele, ili pržene slanine i kuvanih jaja, a smeliji neka spanać probaju sa jagodama i crvenim lukom.

 

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!