Ukus koji hrani dušu

22. August 2017.
Autor Jana
Podelite

Mohito važi za jedan od najpopularnijih koktela na svetu. Omiljen je zbog toga što je izuzetno osvežavajuć i lagan, sa razigranim ukusima mente, limete, smeđeg šećera od šećerne trske, ruma i soda vode. Upravo zbog ovih sastojaka koji se savršeno kombinuju predstavlja sjajan napitak, ali i ne samo to... 

Kad živa u termometru pređe 30 stepeni, provereno osveženje koje popravlja raspoloženje je sladoled Calipso Mojito, koji u sebi ima ukuse Kube, odakle ovaj populani koktel vodi poreklo.

Koktel je nastao na Kubi između 1910. i 1920. godine. Tačnija lokacija je lokal Bodegita del Medio u Havani, gde je nastao originalni recept. Ime koktela je kombinacija reči vlažan (mojadito) i imena kulinarskog sosa „moho“ (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića.

Ovom osvežavajućem koktelu može da parira samo mohito sladoled. Tokom vrelih letnjih dana ništa ne može da rashladi kao ledena poslastica, a ukoliko je to još ukus omiljenog koktela, onda je ugođaj pravi.

Kad probate sladoled, prvi ukus koji se oseti je menta, koja odmah osvežava, potom se nazire ukus ruma, a zatim i limete koja gasi žeđ svojom kiselošću za kojom mnogi žude tokom tropskih dana.

Ipak, najvećoj popularnosti ovog koktela doprineo je pisac Ernest Hemingvej, koji je bio stalni posetilac barova u Havani. Nažalost, nećemo saznati kako bi se njemu dopao Calipso Mojito sladoled, ali verujemo da ćete vi u njemu uživati tokom letnjih dana.

 

 

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!