Uživaj u neodoljivom domaćinskom ukusu uz Frikom začinjene krompiriće, pripremljene od neoljuštenih kriški krompira. Svaka kriška je delimično pržena, nežno začinjena i odmah brzo smrznuta kako bi zadržala savršenu teksturu i ukus.
Idealni su kao prilog uz svaki obrok, ali i kao brz i ukusan snack. Spremni za pripremu u rerni, fritezi ili tiganju– hrskavi spolja, mekani iznutra.
| Nutritivna vrednost | na 100g |
|---|---|
| Energija | 605 kJ/ 144 kcal |
| Masti | 4,5 g |
| od kojih zasićene masne kiseline | 0,5 g |
| Uglejni hidrati | 22 g |
| od kojih šećeri | <0,5 g |
| Vlakna | 3,0 g |
| Proteini | 2,4 g |
| So | 0,65 g |
U fritezi/tiganju: kriške krompira pržiti u prethodno zagrejanom ulju do max 175°C. Pržiti manje količine kriški,
kako bi u odnosu na upotrebljenu količinu ulja i veličinu posude imali ravnomerno prženje. Vreme prženja je 3-3,5
minuta ili dok kriške krompira ne dobiju crvenkasto-narandžastu boju.
U pećnici: zagrejati pećnicu na 200-220°C. Na pleh obložen papirom za pečenje rasporediti kriške
krompira po želji premazane uljem, i peći 16-20 minuta dok krompir ne dobije crvenkasto-narandžastu
boju, uz okretanje krompira na pola pečenja.
Napomena: Nije dobro da se krompir duže prži/peče i da dobije boju preprženog/prepečenog krompira.