Kukuruz je iz Severne Amerike u Evropu preneo Kristofer Kolumbo, nakon otkrića novog kontinenta. Povrtna kultura koja je bila popularna među indijanskim plemenima pre nove ere, vrlo brzo se rasprostranila i na starom kontinentu osvojila srca mnogih gurmana.
Frikom kukuruz šećerac dostupan je tokom cele godine i jednostavan je za pripremu. Nezaobilazna je namirnica u meksičkoj kuhinji i odličana je za pripremu pikantnih jela poput mesnih ili povrtnih kombinacija za tortilje i tacose.
Neizostavan je sastojak letnjih osvežavajućih salata i različitih testenina, a može se pripremiti i kao prilog ili krem supa. Mogućnosti su brojne, a sve zavisi od Vaše kreativnosti.
| na 100g barenog proizvoda | na 100g | po porciji* |
|---|---|---|
| Energetska vrednost | 428 kJ / 102 kcal | 5,1%* |
| Proteini | 3,0 g | 6,0%* |
| Ugljeni hidrati | 19,2 g | 7,0%* |
| od toga šećera | 2,5 g | 2,7%* |
| Masti | 1,2 g | 1,7%* |
| od toga zasićenih masnih kiselina | 0,4 g | 2,0%* |
| Natrijum | 20 mg | 1%* |
| Vlakna | 2,8 g | 11,2%* |
| Kalijum | 171 mg | 9%* |
| Vitamin C | 7,7 mg | 13%* |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 5 minuta ili pržiti 10 minuta.