Boranija kao i drugo povrće iz grupe mahuna potiču iz Srednje i Južne Amerike i vekovima je bila glavni izvor belančevina mnogim pripadnicima indijanskih plemena. Ovo povrće zanimljivog oblika može se u rukama kreativnih kuvara pretvoriti u pravu gastronomsku poslasticu.
Frikom boranija dostupna je tokom cele godine i jednostavna za pripremu. Iz detinjstva se sigurno sećate bakinih ukusnih variva od boranije, o kojima i danas maštate. Boranija se može pripremiti na različite načine kuvana ili pržena obogatiće sočan mesni odrezak, filet ribe, testeninu ili rižoto. Od boranije možete pripremiti i ukusnu musaku uz dodatak mesa.
Nutritivna vrednost | na 100g |
---|---|
Energetska vrednost | 142 kJ/ 34 kcal |
Masti | < 0,5 g |
od kojih zasićene masne kiseline | < 0,1 g |
Ugljeni hidrati | 4,9 g |
od kojih šećeri | 2,5 g |
Vlakna | 2,3 g |
Proteini | 2 g |
So | < 0,01 g |