Boranija kao i drugo povrće iz grupe mahuna potiču iz Srednje i Južne Amerike i vekovima je bila glavni izvor belančevina mnogim pripadnicima indijanskih plemena. Ovo povrće zanimljivog oblika može se u rukama kreativnih kuvara pretvoriti u pravu gastronomsku poslasticu.
Frikom boranija dostupna je tokom cele godine i jednostavna za pripremu. Iz detinjstva se sigurno sećate bakinih ukusnih variva od boranije, o kojima i danas maštate. Boranija se može pripremiti na različite načine kuvana ili pržena obogatiće sočan mesni odrezak, filet ribe, testeninu ili rižoto. Od boranije možete pripremiti i ukusnu musaku uz dodatak mesa.
| na 100 g | na 100g | po porciji* |
|---|---|---|
| Energetska vrednost | 142 kJ/ 34 kcal | 2%* |
| Masti | < 0,5 g | 0%* |
| od kojih zasićene masne kiseline | < 0,1 g | 0%* |
| Ugljeni hidrati | 4,9 g | 2%* |
| od kojih šećeri | 2,5 g | 3%* |
| Vlakna | 2,3 g | |
| Proteini | 2 g | 4%* |
| So | < 0,01 g | 0%* |