Zašto je brokoli krivac za sjajan imunitet

12. January 2016.
Autor Slavica
Podelite
Vezani proizvodi

Brokoli je savršena hrana za zimske mesece, bogat mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva, pravi italijanski junak među povrćem.

Prva asocijacija na Italiju sigurno vam je pica u svim njenim oblicima i bogatstvima ukusa. Ali ako tragate za “Italijanom” koji je pored toga i vegeterijanac, na scenu stupa brokoli.

Savršena hrana za zimske mesece, kada su paradajz, krastavac i paprika već završili svoju sezonu gostovanja na trpezama, brokolo, kako ga Italijani izvorno zovu, bogat je mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva.

Istorija brokolija počinje na poljima Male Azije, dok je u Italiju stigao iznenada, kao i sve lepe stvari – povratkom sa putovanja oko sveta. Brokoli je primarno gajen u italijanskoj provinciji Kalabriji gde mu je dat prilog “Calabrese”.

Katarina Mediči, francuska kraljica možda nije bila čuvena po lepoti ali je svakako bila daleko poznata po velikom bogatstvu. I baš ona je zaslužna što je brokoli našao put do francuske kuhinje u 16. veku, a zatim se širio dalje po Evropi poznat pod imenom “italijanska špargla”.

I baš kao svaki pravi Italijan, brokoli je odraz elegancije i stila – zelena boja mu savršeno stoji, ali voli da gostuje na trpezama sa ljubičasto - zelenim cvetovima.

U našim krajevima rasprostranjene su sorte žarko zelene i maslinasto zelene boje krošnji.

Brokoli je zdrava hrana dobra za jačanje imuniteta

Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina C i A, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.

Ako u ishranu uvrstite ovog Italijana, snabdećete se mineralima hroma i važnim antioksidantima ali i ojačati imunološki sistem. Poput metle očistiće organizam od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

A, ukoliko niste znali – kuvani brokoli je hranljiviji od presnog, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, uz jednostavan savet - pripremajte ga na pari, dodajte mu par kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem.

Zaleđeni junaci ove priče čekaju da ih spremite i pokazaće vam njihova super svojstva. 

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!