Boranija kao i drugo povrće iz grupe mahuna potiču iz Srednje i Južne Amerike i vekovima je bila glavni izvor belančevina mnogim pripadnicima indijanskih plemena. Ovo povrće zanimljivog oblika može se u rukama kreativnih kuvara pretvoriti u pravu gastronomsku poslasticu.
Frikom boranija dostupna je tokom cele godine i jednostavna za pripremu. Iz detinjstva se sigurno sećate bakinih ukusnih variva od boranije, o kojima i danas maštate. Boranija se može pripremiti na različite načine kuvana ili pržena obogatiće sočan mesni odrezak, filet ribe, testeninu ili rižoto. Od boranije možete pripremiti i ukusnu musaku uz dodatak mesa.
Nutritivna vrednost | na 100g |
---|---|
Energetska vrednost | 125 kJ / 30 kcal |
Proteini | 1,6 g |
Ugljeni hidrati | 5,2 g |
od toga šećeri | 1,5 g |
Masti | 0,1 g |
od toga zasićenih masnih kiselina | 0,06 g |
Natrijum | 23 mg |
Vlakna | 1,6 g |
Kalijum | 121 mg |
Vitamin C | 19 mg |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 20 minuta ili pržiti 25 minuta.