Imate predrasude o boraniji, a evo šta ona misli o tome

22. June 2016.
Autor Slavica
Podelite

Boranija je jedna od najzahvalnijih mahunarki za pripremu, iako često loše stvari vezujemo za nju. Kroz jednostavne recepte razbijamo predrasude o ovom povrću!

Nikada se ne zapitamo zašto baš boranija često ima negativnu konotaciju u srpskom jeziku i kulturi, a to nikako nije zaslužila. Kada je nešto prosto, prosto je kao boranija, a masu koja „manje vredi od nas“ nazvaćemo boranijom. Ili odbojnost koja nam je usađena dok smo još bili mali - mora da nas na trpezi čeka varivo od boranije, ukoliko nam se tog dana izbegava ručak.

Zaboravljmo da ovo povrće koje potiče iz Srednje i Južne Amerike ima jako visoku nutritivnu vrednost. Ova mahunarka koja je posebno bogata belančevinama, reguliše nivo šećera i holesterola u krvi. Od minerala sadrži najviše kalijuma i kalcijuma, ali tu je i gvožđe. Pored svega ovoga, pomaže i pri učenju pravopisa - tačno je boranija, a ne buranija!

Na koliko načina je možemo iskoristiti u pripremi jela govori i činjenica da postoji čak nekoliko njenih vrsta, boja, oblika, pa i dužina. U Srbiji se ipak u pripremi jela koriste zelena i žuta boranija. To su najčešće pomenuta variva koja nas vraćaju u detinjstvo, ili kao dodatak nekom drugom povrću za prilog. Predstavljamo vam neke od jednostavnih i svežih recepata sa boranijom koje možete brzo pripremiti tokom vrelih letnjih dana, dok pravite pauzu od toplih variva.

Za prvu sledeću večeru predlažemo vam da napravite zdrav prilog od žute i zelene boranije sa pečurkama. Nakon što ih skuvate zajedno oko četiri minuta, da i dalje zadrže svoju hrskavost, potrebno je dobro ocediti boraniju. Na malo ulja i luka propržite pečurke, a onda to umešajte sa boranijom. Dovoljno je samo malo soli i bibera po želji, maslinovog ulja i jelo je spremno.

Kako jednostavno spremiti ukusnu boraniju

Drugi način da pripremite zelenu boraniju nije tipičan, ali ako ste ljubitelji azijske kuhinje, nećete mu odoleti. Kada skuvate boraniju, dodajte je na istopljen puter i dobro promešajte. Zatim dolazi na red jedan netipičan sastojak – ananas. Sve prelijte soja sosom i ostavite oko minut na vatri. So dodajte tek kada probate jelo, jer je soja sos sam po sebi veoma slan. Ovo jelo možete poslužiti sa pirinčem, a ako ste ljubitelj mesa, odlično se slaže sa piletinom.

Na samom kraju predlažemo vam hladnu salatu od boranije. Kao što smo već naučili, boraniju kuvamo nekoliko minuta. U međuvremenu pravimo preliv od belog luka, koji izgnječen pomešamo sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Paradajz, krastavac i crveni luk iseckamo na komadiće, umešamo sa boranijom i sve prelijemo sosom. Po želji dodajte peršun i salata je spremna!

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!