Boranija, kao i drugo povrće iz grupe mahuna, potiče iz Srednje i Južne Amerike i vekovima je glavni izvor belančevina mnogim pripadnicima indijanskih plemena. Ovo povrće zanimljivog oblika može se u rukama kreativnih kuvara pretvoriti u pravu gastronomsku poslasticu.
Frikom boranija dostupna je tokom cele godine i jednostavna za pripremu. Iz detinjstva se sigurno sećate bakinih ukusnih variva od boranije, o kojima i danas maštate. Boranija se može pripremiti na različite načine, kuvana ili pržena obogatiće sočan mesni odrezak, filet ribe, testeninu ili rižoto. Od boranije možete pripremiti i ukusnu musaku uz dodatak mesa.
| na 100g barenog proizvoda | na 100g | po porciji* |
|---|---|---|
| Energetska vrednost | 113 kJ / 27 kcal | 1,35%* |
| Proteini | 1,9 g | 3,8%* |
| Ugljeni hidrati | 3,7 g | 1,4%* |
| od toga šećeri | 1,1 g | 1,2%* |
| Masti | 0,3 g | 0,4%* |
| od toga zasićenih masnih kiselina | 0,09 g | 0,5%* |
| Natrijum | 20 mg | 1%* |
| Vlakna | 4,0 g | 16%* |
| Kalijum | 146 mg | 7,3%* |
| Vitamin C | 14,8 mg | 24,7%* |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 20 minuta ili pržiti 25 minuta.