Tri popularne marinade za ribu

4. April 2016.
Autor Slavica
Podelite

Tri marinade uz koje će svaka riba postati sočnija i ukusnija.

Svaki dobri kuvar zna da čarolija pikantnog zalogaja leži u mnoštvu malih sastojaka koji osvajaju čulo ukusa. Kada je reč o ribi, njena tajna je u marinadi koje joj daju sočan ukus i aromatičnu nit.

Uz dodatak ulja i začina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao što su sirće, belo vino ili sok od limuna. Kiselina omogućava ribi da upije aromu svih začina, sprečava nastajaje štetnih spojeva na ribi i daje joj sočan ukus. Važno pravilo svakog mariniranja je u sledećem – kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vreme mariniranje se skraćuje sa preporučenih 30 minuta na 15, jer previše kiselina razgrađuje tkivo ribe.

Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerđajućeg čelika, a izbegavate aluminijum jer loše reaguje u dodiru sa kiselinom. Takođe, već pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru.

Spremili smo za vas tri marinade. Isprobajte ih sa najrazličitijim vrsta ribe i uživajte u bogatstvu ukusa.

Osnovna marinada za ribu

Sastojci:

Maslinovo ulje

Bosiljak

Ruzmarin

Sok od limuna

Naseckani beli luk

Priprema: Pomešajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roštilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je još na roštilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.

Jednostavna marinada za ribu

Marinada za losos od đumbira i susama

Svako ima svoj omiljeni recept za pripremu lososa, ali se ova marinada svrstava u neke od najboljih. Sveži đumbir, soja sos i smeđi šećer daće poseban ukus lososu, a beli luk i ulje od susama produbiti aromu.

Sastojci:

¼ šolje maslinovog ulja

2 kašike soja sosa

kašike limunovog soka

2 kašike susamovog ulja

2 kašike braon šećera

2 čena belog luka

1 kašika rendanog svežeg đumbira

1 kašika susama

4 mlada luka, sitno iseckana

Priprema: U posudi umutiti maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, susamovo ulje, smeđi šećer, beli luk, đumbir, semenke susama i mladi luk. Filete lososa preliti smesom i dodati đumbir. Ostaviti da se marinara u posudi sa poklopcem najmanje 30 minuta pre pripreme. Marinirani losos spremati na roštilju ili ga ispeći u rerni. 

Jednostavni recept za pripremu marinade

Marinada od bilja

Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti riba, uključujući losos, skušu, oslić i tunu. Peršun je glavna zvezde, a kada ga uparite sa belim lukom, paprikom i svežim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.

Sastojci:

1 veza peršuna

8 čena belog luka (drobljenog)

1 kašičica soli

1 kašika svežeg kima

1 kašika tucane suve paprike

kašika slatke mlevene paprike

½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

¼ šolje svežeg soka od limuna

Priprema: Sitno iseckati peršunov list. Izgnječiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmešati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je pre ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.

Ako i vi imate recept za omiljenu marinadu, podelite ga sa nama.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!