Efikasni trikovi za eliminisanje neprijatnih mirisa od ribe

29. March 2016.
Autor Slavica
Podelite

Krenite u potragu za dobrom marinadom. Mi smo spremili kućne savete kako da se oslobodite neprijatnih mirisa koji ostaju u prostorijama dugo nakon pripreme ribe.

Našli ste sjajan recept za pripremu ribe, od prijatelja čuli za dobru marinadu i spremili ručak na kome bi mogao da vam pozavidi najbolji kuvar, ali i nekoliko sati nakon pripreme, miris ribe je u celoj kući i čini se da nikada neće izvetreti. Ovo je i najčešći razlog zašto se riba jede samo po restoranima.

Riba sadrži trimetilamin oksid koji počinje da se oslobađa kada je životinja ubijena i on je zaslužan za neprijatan miris koji je uporno tu i teško je rešiti ga se. Ipak, nije nemoguće, a mi imamo nekoliko proverenih trikova.

MLEKO JE VAŠ SAVEZNIK

Pre pripreme ribe, potopite je u sveže mleko i ostavite da odstoji 20tak minuta. Mleko je sjajan absorber koji će neutralisati neprijatne mirise a neće uticati na kasniji ukus ribe.

Drugi, jednako delotvoran način je u rastvoru sačinjenom od vode i soka od ¼  limuna. Ova jednostavna mešavina u koju ćete potopiti ribu sprečiće nastajanje mikroba, zaslužnih za jak, neprijatan miris.

UDAHNITE SVEŽ VAZDUH

Otvorite prozore i pustite da svež vazduh uđe u prostoriju. Zimi, čak i blago odškrinut prozor može puno da pomogne. I da, ne zaboravite da uključite aspirator.

PRIPREMA, POZOR, SAD!

Ako je kuvanje način na koji pripremate ribu, dovoljno je da u vodu  dodate kašičicu putera od kikirikija. Drugi trik je možda čak i jednostavniji. Potreban vam je mali tiganj u koji ćete dodati nekoliko kašika jabukovog sirćeta i ostaviti da krčka onoliko dugo koliko traje priprema jela.

Kod prženja ribe u rerni, u pleh sa ribom ubacite parče jabuke ili štapić cimeta. Oba rešenja su delotvorna jer su odlični absorberi neprijatnih mirisa.

Malo limuna i eliminisaćete neprijatne mirise od ribe

BORAC PROTIV NEPRIJATNIH MIRISA NA RUKAMA

Od neprijatnog mirisa ribe se ne može pobeći :) Čak i da izađete iz kuće, i dalje će ostati uporan miris na rukama, koji će vas pratiti u stopu. Ipak, postoji jednostavan trik. Iskoristite sok od limuna ili nekoliko kapi jabukovog sirćeta da nakvasite ruke, dodajte tome malo soli i protrljajte dlanove.

ČIŠĆENJE JE ZAKON!

Jelo je uspelo, dobili ste pohvale za ukusno spremljen specijalitet od ribe i sad ostaje manje omiljen deo. Nakon što je obrok gotov, ostatke ribe uvijte u foliju i odložite u frižider. Operite sudove, šerpe i tiganje jer su baš oni prvi izvori neprijatni mirisi. Prebrišite radne površine limunom ili sirćetom, a u posudu ostavite malo skuvane kafe koja će absorbovati ostatke neprijatnih mirisa.

Pa, kada spremamo ribu?

 

 

 

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!