7 koraka za mršavljenje bez dijete

4. February 2016.
Autor Slavica
Podelite

Male izmene i dopune mogu u mnogome uticati da se ne odričete ničega.

Zima i praznici su stari saveznici. Sneg oteža fizičke aktivnosti, pruža dobar izgovor zašto smo propustili pešačenje, a praznici napune stolove ukusnom hranom. Takmiče se dani i kilogrami. Za par dana, par kilograma.

Znate i sami o kakvom je problemu reč. Ima i onih srećnika koji se ne boje da stanu na vagu ni posle silnog praznovanja, mada je apetit vrtoglavo porastao. Produbi se rupa u stomaku, alarmira se glad i nervoza, a griža savesti krene da popuje – “Zar ćeš ponovo da jedeš?”

Sa druge strane, oni koji kubure sa kilažom imaju jednu muku više, i stalno pitanje: “Kako da smršam bez dijete?” Jer, morate priznati, dijeta nije potrebna, samo treba prestati sa prejedanjem od buđenja do spavanja.

Imamo 7 koraka koji vam mogu pomoći da smršate i bez dijete:

1. Za početak, jedite sporije.

Odvojite 20 minuta za svaki obrok i dobro sažvaćite svaki zalogaj.

2. Unosite zdravu hranu

Unosite zdravu hranu, pripremljenu kod kuće, a kioske sa brzom hranom izbegavajte u širokom luku.

3. Pravilo tri vrste povrća

Poštujte pravilo o tri vrste povrća na tanjiru za svaki obrok, a salate začinite samo limunovim sokom.

4. Jedite najmanje tri puta na dan

Jedite najmanje tri puta na dan jer će češči, ali manji i kvalitetniji obroci obezbediti ravnomerno oslobađanje energije i onemogućiti da naglo ogladnite.

5. Jedite iz manjih tanjira

Jedite iz manjih tanjira i smanjićete unos i do 100 kalorija dnevno.

6. Riba dva puta nedeljno

Uvrstite ribu u svoj nedeljni meni, smršaćete i bićete zdraviji. Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline iz ribe pomažu gubitku težine i regulišu čak tri hormona – insulin, leptin i grelin. Leptin je anđeo čuvar i zadužen je za kontrolu apetita, a grelin je onaj đavolak koji sedi na ramenu i viče jedi! Masti iz ribe vredno rade na tome da se ova dvojica savršeno slažu u vašem organizmu.

7. Konzumirajte Omega 3 masne kiseline

Osim u ribi, ove kiseline možete pronaći u orasima,bademu, grašku, kelju, lanu, soji, bundevi, maslinovom ulju, jajima, pasulju, suncokretu i spanaću.

Primera radi, jedna činija soje i pasulja zadovoljiće vaše dnevne potrebe za omega 3 mastima, dok u slučaju ribe na svakih 100 gr lososa dobijate 2 gr omega tri masnih kiselina, dok je preporučeni minimalni unos ovih kiselina 1.6 gr za muškarce i 1.1 gr za žene. Uz samo jednu porciju lososa dan odmah postaje bolji.

Neka od testiranja u kojima su učestvovali Islanđani, Španci i Irci pokazala su da Islanđani koji svakodnevno konzumiraju ribu i žive od nje, imaju najmanje problema sa apetitom i metabolizmom. Skuša, oslić, tuna, losos,haringa, sardina, pastrmka su odlični izvori omega 3 masnih kiselina.

Kako da smršate bez dijete uz pomoć omega tri kiselina i pravilne ishrane

 

Srećno! Pridržavajte se ovih saveta bar 10 dana, pa nam javite.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!