Iz Francuske poverljivo: Tajne zavodljivog musa

3. October 2016.
Autor Slavica
Podelite

Pri samoj pomisli na legendarne francuske poslastice, verovatno je prva stvar koje ćete se setiti čokoladni mus. Desert koji je lako svrstati u remek dela francuske kuhinje, opstao je kroz vekove i danas je nezaobilazna poslastica na menijima brojnih restorana. Bogate, kremaste strukture, namenjen je samo istinskim ljubiteljima dezerta, kojima je poznata njegova moć osvajanja. 

Prva asocijacija na Francuskinje je moda. Druga hrabrost. Dok koračaju ulicama grada svetlosti, jedna Parižanka će u savršeno skrojenoj haljini i sa diskretnim nakitom loviti poglede muškaraca. U omiljenom kafiću će uz kafu uputiti mističan osmeh strancu koji je zaljubljeno gleda, a zatim okrenuti glavu i nabaciti setan pogled kao da je upravo prekinula još jednu vezu kojoj nije bilo vreme ni budućnost. Zaljubiće se u nekoliko muškaraca tokom dana, ali će na pravu priliku čekati sa istom onom strpljivošću sa kojom se tog jutra oblačila i birala ogrlicu.

A kada prepozna onog pravog, bez imalo straha od neuspeha, poput zainteresovane devojčice, pozvaće ga na ručak.

Ustaće rano tog jutra i na lokalnoj pijaci birati sveže namirnice za pripremu omiljenog jela. Stajaće dugo kraj tezge sa sirevima, a sa prodavačicama se konsultovati koji začini grade harmoniju ukusa. Izbor vina će prepustiti njemu, ali ne i desert. Spremna da osvaja, izabraće slatkiš koji svakoga obara sa nogu… Mousse!

Recept za čokoladni mus

Naći će recept star koliko i ona sama, uspomena od bake, koji na marginama ima dopisane podsetnike i ispravljene mere. Zna koliko je teško napraviti pravi mus i da je potrebno mnogo pokušaja i pogrešaka, dok se ne nađe savršena harmonija svih sastojaka. Zato je ovo jedna od najvrednijih stvari koje je nasledila. U trenutku kada on pozvoni na vrata, mus će već biti na zamrzavanju, spreman da osvaja, baš poput nje.

Uz osmeh iskusne domaćice, skloniće posuđe zaostalo od ručka i na keramičkim tanjirima, spretno servirati poslasticu u koju je uložila velike nade, mus. Zna, pravi zaljubljenik u slasne zalogaje ne može odoleti čokoladnom savršenstvu, a njoj takav treba.

Jer, francuske kulinarske slatke tajne poznaju samo oni koji se kuvanjem bave radi ljubavi, koji su u spremanju poslastica videli šansu i podstrek za najkonkretnije moguće ostvarenje svoje mašte i želja.

 Sav muški inat koji u njemu nije moglo da savlada glavno jelo i dobro vino, topi čokolada. Najvažniji test ostavila je za kraj – ako ostane na večeri, njen je! Ni tu nije nespremna, desert je ponovo mus, ovoga puta od vanile.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!