Da li biste prešli okean da probate najbolji čizkejk na svetu?

16. January 2017.
Autor Slavica
Podelite

Tri, dva jedan... polećemo. Vodimo vas oko sveta da isprobamo sve varijante jednog od najvoljenijih kolača svih nacija.

Pre nekoliko godina, retko ko je na našim prostorima uživao u čizkejku. Moglo bi se slobodno reći da je samo u odabranim restoranima mogao da se proba ovaj, sada već svima poznati dezert. Čak i na početku njegovog širenja u ostale restorane i kafiće, neki bi začuđeno reagovali: kolač od voća i sira?!

Sada je čizkejk rasprostranjen širom Srbije i regiona, a pronašao je put i do naših domova. Ljubitelji ovog kolača već znaju sve tajne kako da ga pripreme na najbolji način, koristeći sastojke koje im se nude na ovom području. I to je upravo jedna od čari ovog kolača. Veoma jednostavan za pravljenje, ali u svakoj zemlji sveta je unikatan!

Čizkejk je kolač koji se u skoro svim varijantama sastoji iz tri dela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv. Ali ovo svi već znamo. Međutim, ono što je interesantno je osnovna podela čizkejka: na pečeni i nepečeni.

Recept za cheesecake

Kolač na koji smo mi navikli se ne peče. Upravo to je i jedan od razloga što ga volimo i često spremamo. Ne oduzima dosta vremena, nije potrebno peći ga, a sastojke možemo pronaći u svakom supermarketu. Baš zbog toga, ovaj tip čizkejka rasprostranjeniji je u svetu.

Donji sloj koji pripremamo od keksa takođe varira u zavisnosti od zemlje, naravno u zavisnosti od toga koji je keks u toj zemlji najpopularniji i najukusniji za ovaj kolač. Verovatno je u Belgiji jedan od najukusnijih, jer se koristi tradicionalni keks spekulas, koji je jedan od najslasnijih.

Najčešće se za pripremu srednjeg sloja koristi krem sir, ali u nekim zemljama poput Italije, Francuske, Poljske i mnogim drugim, priprema se i sa svežim sirom. Upravo u Italiji dodaje se maskarpone ili rikota, a uz malo meda ova smesa je neodoljiva. U Grčkoj se koristi tradicionalni mizihtra sir, beli i mekani sir sa ovih prostora, koji čizkejku daje poseban ukus.

Preliv je u svim zemljama najčešće od voća, ali može to biti karamela, čokolada ili po ukusu. U nekim zemljama voće se ubacuje u želatin, pa tako zajedno prave formu, a negde se posipa naknadno, često i sveže.

Čizkejk koji se peče dolazi nam iz Amerike, a najpoznatiji je svakako Njujorški čizkejk, za koji kažu da je najukusniji na svetu. Ovaj čizkejk toliko je popularan da i u drugim gradovima pokušavaju da ga naprave i prodaju pod tim imenom. Ipak, najveći fanovi čizkejka u Americi mogu da prepoznaju onaj pravi, pa čak da odaberu i onaj najbolji u samom Njujorku. Najčešće se služi bez topinga, što je još jedna od specifičnosti čizkejka iz ovog grada.

Jedan od najspecifičnijih priprema čizkejka dolazi nam iz Švedske. Pored toga što se peče, sadrži mleko i nema slojeve, već je u jednom komadu. Služi se sa šlagom i džemom ili kompotom. Da li ga zbog ovoga i možemo zvati čizkejkom? Naravno! Svaki kolač sa sirom može biti čizkejk. Zato već pri sledećoj pripremi prilagodite recept vašem ukusu. 

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!