Voulez vous Souffle?

25. October 2016.
Autor Slavica
Podelite

Možda vladate kuhinjom, ali da li ste sigurni da možete da napravite dobar sufle? Upoznajemo se sa jednim od najtežih za pripremu kolača na svetu!

Nije slučajnost da skoro svaki tekst o slatkišima počne sa pominjanjem Francuske. Pored toga što je zemlja gde svakodnevno rastu najlepša peciva, na ovoj teritoriji duge tradicije nastali su i neki od najlepših kolača na svetu. Setimo se uvek one čuvene rečenice francuske kraljice, Marije Antoanete: „Ako nema hleba, dajte im kolača“. Dobro, nema baš dokaza da je ovo stvarno i izgovorila, ali nam pomaže da dođemo do poente.

Jedan od zahtevnijih slatkiša za pripremu koji nam dolazi iz francuske kuhinje je sufle. Soufflé, kako se pravilno piše na najromantičnijem jeziku, nazivom je direktno povezan sa njegovim načinom pripreme. Kako je u pitanju kolač koji se peče, a glavni sastojci su mu mleko i jaja, testo se naravno diže i raste u pećnici. U našem jeziku nemamo prevod u jednoj reči, ali bi ovaj proces bio najbliži opis.

Najkremastija poslastica u kojoj se uživa - souffle

Naime, ukoliko niste imali priliku da ga probate, sufle je kolač koji nije u potpunosti ispečen. U tome je upravo i umeće prilikom njegovog pravljenja. Zapečen je samo spolja, dok u njegovom srcu ostaje sočan i kremast nadev. Najpravilnija priprema suflea bila bi u odvojenim posudama, jer se služi odmah dok je još uvek vruć. Ipak, zbog pripreme i služenja, često se meša i sa Lava kolačem. Međutim, on se pravi samo od čokolade i ukoliko nemate odgovarajuće posude, posluži i kalup za mafine.

Nazad na sufle. Nastao je tokom 18. veka, u jednom od poznatih restorana u Parizu i od tada je jedan od omiljenih dezerta mnogih. Bitno je znati da, kao i mus, nije oduvek samo poslastica. Sufle se pravi i u slanoj varijanti od sira, povrća, šunke, sa pečurkama itd. Slatko punjenje takođe može biti različito, iako je najčešće od čokolade. Ono što ostavlja prostora mašti je i serviranje, iako se najčešće servira sa sladoledom od vanile ili voćem.

Jedna dobra stvar koju možemo povezati sa februarom je što se Nacionalni dan suflea slavi upravo 28. februara. Zamislite samo da je u pitanju 29, iako nas verovatno ni to ne bi sprečilo da uživamo u ovom delikatesu. Međutim, ne čekajte februar da biste poslužili sufle. Ovaj desert idealan je posle ručka ili večere, a još idealniji ako ga služite uz romatičan obrok. Pronađite nekog koga nećete dvaput morati da pitate - Voulez vous Souffle? :)

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!