Jestive ruže i besplatan botoks iz prirode?!

16. January 2017.
Autor Slavica
Podelite

U borbu protiv niskih temperature idemo voćem. Ovaj put sa prolećnim i letnjim koje nam ulepša svaki dan.

Ako ne volite zimu i niske temperature, mora da jedva čekate proleće i leto. Vaše prve asocijacije su sigurno više Sunca, bolje raspoloženje i raskošniji mirisi i ukusi u prirodi. Ali dok ne dođe taj trenutak buđenja prirode oko nas, možemo se potruditi da sami donesemo lepo vreme u naš dan. Najbolji i najbrži način da u tome uspemo je uz pomoć voća!

JESTIVA RUŽA: JAGODA

Zatvorite oči i zamislite miris jagoda. Svako će imati drugu sliku, ali to i nije bitno. Miris jagoda je jedna od najvernijih asocijacija na proleće i lepote godišnjeg doba kada se priroda budi, a takođe je i prvo voće koje sazreva u to vreme. Da li ste ikada pomislili zašto jagode mirišu tako lepo i intenzivno? Jagode zapravo pripradaju porodici ruža! Prilično je logično, kada saznamo odgovor. Pored toga, jedino su voće koje čije su semenke vidljive, jer su spolja. Na jednoj jagodi ih u proseku možemo pronaći oko 200. A samo 8 jagoda dnevno može veoma pozitivno uticati na naš organizam, a svakako i raspoloženje!

Blagodeti jagoda

VOĆE KOJE DOBIJA NACIONALNE PRAZNIKE: MALINA

O malini slušamo stalno zahvaljujući njenoj popularnosti u Srbiji, a u istim malinama uživaju i ljudi širom sveta. Iako najćešće viđamo maline svetlo crvene boje, da li ste znali da se mogu pronađi i ljubičasta, zlatno žuta i crna varijanta? Ne, ne, crne maline nisu kupine, a postoji i nekoliko razlika. Ipak, ovo voće koje skoro svi volimo, jedno je od najdelikatnijih u ovoj porodici voća. Treba ih pažljivo oprati pre konzumiranja, da bi očuvale formu. Ovo voće ima čak tri (a možda i više) nacionalnih praznika širom sveta, a i jedna od najpoznatijih dodela nagrada nosi ime po ovom voću. Prilično uspešna voćka, zar ne?

Blagodeti malina

BOTOKS IZ PRIRODE: KUPINA

Da li ste znali da su kupine crvene kada su zelene? Ta izreka je nastala jer su kupine kada nisu zrele, zapravo crvene boje. Takođe, kupine nisu crne boje, već je u pitanju intenzivno ljubičasta, ona boja koja vam ostane na prstima kada ih čistite ili jedete. Upravo zbog jake boje, list kupine se nekada koristio i za pravljenje prirodne farbe za kosu. Kupine su bogate antioksidansima, koji održavaju kožu mlađom. Zato će redovan unos kupina sigurno učiniti da vam se koža sporije bora i rasteže.

Blagodeti kupina

Zašto onda čekati lepo vreme za uživanje u ovom voću? Popravite svoje raspoloženjem ukusnim smutijima od ovog smrtznutog voća, napravite prolećne kolače, letnje torte. Neka vreme ili period godine ne diktiraju kako se iznutra osećate! 

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!