Njoke u zelenom sosu

  • 30-40 minuta
  • Srednje
  • za 2 osobe
Autor Frikom
Podelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Njoke: Krompire operite i skuvajte ih u ljusci. Kuvajte ih oko 45 minuta. Kada su skuvani, oljuštite ih i izrendajte. Dodajte malo soli, brašno i jedno žumance. Zamesite testo. Ako se testo lepi za prste, dodajte još brašna. Napravite jufku koju ćete iseći na nekoliko manjih delova i koje ćete oblikovati u loptice. Svaku lopticu, na podlozi koju ste posuli brašnom, valjajte rukama da dobijete valjak. Nožem iseckajte testo na njoke 2 - 3cm širine.
      Napomena: Krompir uvek kuvajte u ljusci. Kada se kora rapuca znaćete da je kuvan. 
      Kuvani krompir nemojte gnječiti ili blendati, već ga izrendajte (na sitnoj strani rendeta). Izbegavajte gnječenje jer je potrebno da njoke budu vazdušaste i lagane. Gnječeni krompir će testo “sabiti”. 
      Važno je da testo za njoke ispadne lagano, puno rupica i izdašno.
      Ako njoke zamrzavate, važno je da ih poređate na pobrašnjenu posudu, tako da se ne dodiruju. Prekrijte ih i zajedno sa posudom stavite u zamrzivač.
      Ukoliko vam je naporno da ih pravite, gotove njoke možete kupiti u skoro svakoj prodavnici.
      Njoke kuvajte u dobro posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, tada su gotove. Gotove njoke vadite rešetkastom kašikom.
      Napomena: Njoke nemojte sve zajedno ubaciti u vodu da se kuvaju, da se ne bi zalepile jedne za drugu. Stavite ih na rešetkastu kašiku koliko može da stane, pa ih spuštajte u vodu. Nemojte ih mešati dok se kuvaju. Pustite ih da isplivaju na površinu.
    2. Frikom Grašak i Frikom Brokoli skuvajte u posoljenoj vodi. Kuvajte 4-5 minuta. Procedite i izblendajte u blenderu.
    3. Sos: Maslac istopite na tihoj vatri. Kada počne da cvrči dodajte beli luk u prahu (ili 2-3 čena sitno seckanog). Dodajte brašno i krenite sa mešanjem, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Brašno pržite oko 2 minuta, ali ne sme da potamni. Dodajte neutralnu pavlaku, so i izblendan brokoli i grašak. Ponovo sve promešajte. Nemojte ga prekuvati.
    4. Na tanjir stavite njoke, prelijte ih zelenim sosom i pospite parmezanom.
    5. Jelo služite toplo.

    Prijatno!

Osnovno povrće

Frikom voćem i povrćem možete da obogatite svoju ishranu tokom cele godine.

Ukusno